21.03.2011 – Conferinţă duhovnicească la Seminarul Teologic din Craiova: „Ferirea de rău şi ajutorul Duhului în viaţa noastră”

Relatari

 

Părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu a vorbit despre „Ferirea de rău şi ajutorul Duhului în viaţa noastră”

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit săptămâna trecută prima conferinţă duhovnicească din perioada Postului Mare. Invitat special, părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu a vorbit despre „Ferirea de rău şi ajutorul Duhului în viaţa noastră”.
Ciclul conferinţelor duhovniceşti, organizate la Seminarul Teologic din Craiova, în perioada Postului Mare, a debutat joi, 17 martie, prin prelegerea părintelui profesor Picu Ocoleanu. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a şcolii. În deschiderea conferinţei, părintele director Constantin Popescu a subliniat importanţa organizării de activităţi duhovniceşti în perioada Postului Mare, mai ales pentru formarea şi consolidarea spirituală a tinerilor seminarişti.
             „Lucrarea Duhului Sfânt în inimile noastre”
În prelegerea susţinută, părintele profesor Ocoleanu a arătat că „ferirea de rău” este lucrarea Duhului Sfânt în viaţa duhovnicească a creştinului. „Cuvintele psalmistului « Fereşte-te de rău şi fă binele » le înţelegem de cele mai multe ori la modul reflexiv, ca şi cum eu m-aş feri pe mine de rău. Semnificaţia acestui îndemn este însă cu mult mai profundă, decât lasă să se întrevadă traducerea românească a Sfintei Scripturi. În general, toate verbele pe care le folosim în limba română pentru a exprima realităţi duhovniceşti sunt întrebuinţate la modul reflexiv. De exemplu, atunci când suntem la rugăciune, spunem simplu „mă rog”. De aici se creează foarte uşor iluzia prin care întreaga viaţă duhovnicească se leagă în primul rând de propria noastră dispoziţie. Dacă într-adevăr am fi aceia care, prin propriile noastre forţe, ne-am putea feri de rău, sau, prin propriul nostru efort, am putea controla rugăciunea, cu siguranţă nu ar mai exista momente în care să ne simţim neputincioşi. Cu toate acestea, Duhul lui Dumnezeu este Acela care face ca sufletele noastre să vibreze. El strigă în noi « Avva Părinte! » şi ne conduce la intimitatea desăvârşită cu Dumnezeu Tatăl. « Nimeni nu poate să zică lui Dumnezeu Tată, decât numai în Duhul Sfânt », ne spune Sfânta Scriptură. Prin urmare, atât rugăciunea, cât şi ferirea de rău, nu se rezumă la un reflexiv, la o lucrare personală, ci reprezintă negreşit lucrarea Duhului Sfânt în inimile noastre”, a conchis părintele profesor.

Biserica Sf. Nicolae


Seria conferinţelor duhovniceşti, organizate la Seminarul Teologic din Craiova, va continua în fiecare săptămână din Postul Mare. Pe lista invitaţilor de numără: Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi alţi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.

Diac. Ioniţă Apostolache