09.09.2011 – Praznicul Sfinţilor Iachim şi Ana, la Mănăstirea Logreşti

Relatari

 
Mănăstirea „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea gorjeană Logreşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti, şi-a serbat astăzi, 9 septembrie, hramul. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscpul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a subliniat credinţa deosebită cu care s-au încununat încă din timpul vieţii Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii după trup ai Maicii Domnului. „Era firesc ca după praznicul Naşterii Maicii Domnului să avem o astfel de sărbătoare, un moment prin care ne arătăm cinstitori şi ai Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii după trup ai Sfintei Fecioare. În felul acesta noi cinstim pe Maica Domnului şi îi cinstim şi pe cei care sunt în legătură cu ea. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au fost din neamul iudeu şi s-au arătat în permanenţă evlavioşi şi cinstitori de Dumnezeu. Ei au trăit toată viaţa în post şi rugăciune. Faptul că nu au avut copii până la bătrâneţe nu trebuie să îl înţelegem ca pe o pedeapsă a lui Dumnezeu, ci ca pe o încercare a credinţei lor. Credinţa lor este mai mare decât a Dreptului Iov, arătându-se lucrătoare în rugăciune şi roditoare în fapte bune. Exemplul statorniciei lor ne întăreşte şi pe noi, cei care astăzi căutăm milostivirea Părintelui Ceresc. Dumnezeu ne îndeamnă: «Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide» (Matei 7, 7). Prin urmare, trebuie să ne arătăm asemena Sfinţilor Ioachim şi Ana, care au stăruit chiar şi atunci când firea lor îmbătrânise şi nu mai putea să zămislească prunci. Din viaţa lor vedem că rugăciunea şi credinţa pătrund dincolo de logica omenească pentru că «Cele ce sunt cu eputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezee» (Luca 18, 27)”, a conchis Înalt Preasfinția Sa.
La final, soborul părinților slujitori, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Irineu, au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii cinstitului așezământ, adormiți în Domnul.

Diac. Ioniţă Apostolache