08.04.2012 – O săptămână de activităţi cu tinerii în Mitropolia Olteniei: Programul „Şcoala altfel” la Craiova, Râmnic şi Slatina

Evenimente

 
Sute de elevi, însoţiţi de profesorii lor, au trecut pragul bisericilor şi mănăstirilor din Mitropolia Olteniei săptămâna trecută. Vizitele s-au încadrat în programul educaţional „Şcoala altfel”, organizat de Ministerul Învăţătământului în perioada 2-6 aprilie.

 
 
Alături de profesorii lor, foarte mulţi elevi din Oltenia şi nu numai au ales să direcţioneze activităţile educaţionale dedicate proiectului educaţional „Şcoala altfel” spre biserici sau mănăstiri. Cu acest prilej, tinerii au primit poveţe folositoare de la părinţii slujitori şi de la dascăli, au reuşit să cunoască mai bine istoria biserericească a locaşurilor de cult din Oltenia sau au fost implicaţi în diferite activităţi administrative.

 

Vizite la bisericile craiovene
La Craiova elevii au avut ocazia să viziteze, pe lângă muzee sau parcuri, şi cele mai importante locaşuri de cult ale oraşului. Începând cu Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi încheind cu bisericile de enorie, învăţăceii craioveni s-au îmbogăţit duhovniceşte prin participarea la sfintele slujbe sau ascultarea cuvintelor de învăţătură, rostite de părinţii slujitori. De asemenea, în fiecare seară, membrii ASCOR – Craiova au pregătit câte o conferinţă duhovnicească, majoritatea legate de „bucuria primirii Marelui Praznic al Învierii Domnului”. Participarea a fost una pe măsură, zeci de elevi, alături de dascălii lor, luând parte activ la desfăşurarea evenimentelor.

 
Concurs de cunoştinţe religioase şi creaţie artistică 
Şcoala Generală din localitatea doljeană Bucovăţ a găzduit în cadrul săptămânii „Şcoala altfel” a IX-a ediţie a concursului de cunoştinţe religioase „Bun creştin”. Participanţii, 64 la număr, au format mai mute echipaje şi au reprezentat şcolile din: Bucovaț, Predești, Pleșoi, Carpen, Cernătești, Brabova, Breasta, Coțofeni, Vârvoru de Jos, Scaești, Braloștița, Sopot și Argetoaia. Juriu a fost format din cadre didactice din judeţ, în frunte cu părintele Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Organizaţia de binefacere World Vision România.
La Târgu Jiu, elevii au putut participa la concursul judeţean de creaţie „Bucuria Învierii Cuvântului în culoare şi vers”, care a fost găzduit de Școala Generală „Sfântul Nicolae” din municipiu. Activitatea a fost iniţiată de către prof. Cristina Simona Spilcă, inspector de Religie, ISJ Gorj și prof. Steluța Geică, de la Școala Generală „Sfântul Nicolae” Târgu Jiu. Au participat 35 de elevi de la clasele II-XII, din mai multe şcoli gorjene. „Semnalele primite de la elevi, dar şi bunele relaţii de colaborare stabilite cu celelalte cadre didactice îndrumătoare, au îndreptăţit aşteptările deosebite ale activităţilor propuse. Permanentizând astfel preocuparea cadrelor didactice, a părinţilor şi a elevilor pentru conservarea patrimoniului cultural naţional, am încercat să promovom capacitatea de manifestare a spiritului deschis şi creativ. Creațiile premiate au fost expuse în Cabinetul de Religie al Școlii Generale «Sfântul Nicolae» din Târgu Jiu”, a spus prof. Spilcă. Popas istoric în locaşurile de cult râmnicene 
În Arhiepiscopia Râmnicului mai multe grupuri de elevi au trecut pragul Catedralei arhiepiscopiale „Sfântul Nicolae”. Aici s-au închinat la moaştele Sfinţilor Carp, Teodor Stratilat şi Mercurie şi au vizitat Muzeul şi Biblioteca Eparhială din clădirea Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul”, aflat în incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului. De asemenea, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Foleştii de Sus, Protopopiatul Horezu, a primit săptămâna trecută vizita elevilor Şcolii Generale din localitate. Elevii, îndrumaţi de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor, au fost aşteptaţi la biserică de preotul paroh, Vasile-Emanoil Găman. În cadrul întâlnirii au fost iniţiate dialoguri pe tema momentelor importante din viaţa şi activitatea Mântuitorului Iisus Hristos şi a fost săvârşită Taina Sfintei Spovedanii, părintele paroh explicând necesitatea şi rolul acestei Sfinte Taine în viaţa creştinului ortodox, mai ales în perioada Postului Sfintelor Paşti. La final copiii au primit în dar câte o cărticică de rugăciuni. Elevii slătineni au făcut curăţenie la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” 
În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, pe lângă vizitele la mănăstiri şi biserici, elevii au participat intens la acţiuni de ecologizare, organizate de mai multe parohii. Astfel, la iniţiativa părintelui Matei Florin Daniel, de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Slatina, tinerii au făcut curăţenie în sfântul locaş şi în curtea exterioară. La finalul întâlnirii, părintele paroh le-a vorbit despre semnificaţia şi folosul duhovnicesc al Postului Mare.
(Sursa: Editia de Oltenia a ziarului Lumina)