13.08.2012 – Duminica „Vindecării lunatecului” în Arhiepiscopia Craiovei: Liturghie arhiererească la Catedrala „Maica Domnului – Dudu” din Craiova

Relatari

În cea de a X-a Duminică de după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala, paraclis mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După ce sâmbătă, 11 august, au adus cinstire Sfântului Ierarh Nifon, prăznuit în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, în Duminica „Vindecării lunatecului”, paşii a câtorva sute de credincioşi craioveni s-au îndreptat către Catedrala „Madona Dudu”, unde IPS Părinte Irineu a slujit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi.

 
„Din suferinţa copilului lunatec înţelegem neputinţa neamului omenesc”
La finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre învăţăturile desprinse din minunea săvârşită de Mântuitorul Hristos, „Vindecarea copilului lunatec”, istorisită de pericopa evanghelică din Duminica a X-a de după Rusalii (Matei 17, 14-23). În acest context, IPS Părinte a explicat cauza pentru care copilul bolnav din Sfânta Evanghelie, „nevinovat fiind”, era chinuit de demon. „Mai întâi de toate, constatăm că boala de care suferea copilul din Evanghelia de astăzi era o posesie demonică. De aici putem spune că lunatecul este cel stăpânit şi chinuit de diavol. Dar de ce Sfântul Evanghelit foloseşte tocmai această denumire? Pentru a arăta că diavolul, în răutatea şi viclenia lui îl chinuia pe copil atunci când era lună plină, pentru ca lumea să creadă că această suferinţă ar fi venit de la lună. Vedem aşadar cum vicleanul îşi ascunde răutatea sa în spatele creaţiei lui Dumnezeu. Atunci, la lumina lunii pline, diavolul îl arunca pe copil în foc şi în apă pentru a-l pierde, aşa cum ne spune evanghelistul. De aici deducem că diavolul are capacitatea de a pune stăpânire pe voinţa şi puterea noastră de a lucra. Cu toate acestea, Dumnezeu nu îngăduie ca această tortură să fie dusă până la capăt, până la moarte, mai ales în cazul de faţă, când copilul era nevinovat. Cu toate acestea, din cuvintele Mântuitorului: «O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi mai suferi?» înţelegem neputinţa lui şi totodată a întregului neam omenesc. În cuvintele Sale se regăsesc toţi cei care s-au arătat necredincioşi, căutând pricină să-L învinuiască şi să-L scoată din lume tocmai pe Acela care era Stăpânul vieţii. Aşadar, lunatecul este stăpânit de demon datorită slăbirii firii omeneşti, datorită neputinţelor cuibărite în fiinţa sa, care l-au slăbit şi l-au lăsat în întuneric”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
(Diacon Ioniţă Apostolache)