28.08.2012 – Mănăstirea „Cămărăşasca” îşi serbează hramul

Evenimente

 
Credincioşii gorjeni sunt aşteptaţi maine, de Praznicul „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”la hramul Mănăstirii Cămărăşasca, în Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Părinte Irineu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cinstitul aşezământ a fost ctitorit în anul 1780 de către polcovnicul Mihail Colţescu, în timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Masivitatea construcţiei (zidurile având grosimea de un metru), cămăruţele din turla de lângă clopotnită, din care una pentru locuit (cu cuptor şi vatră de gătit), crenelurile pentru tragere şi scara din zidul nordic al pornaosului, fac din biserica mănăstirii o mică fortăreaţă.
Pe lângă Praznicul „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Biseica mai poartă şi hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir. Este construită în formă de corabie, din zid masiv de cărămidă, având pronaosul despărţit de naos, pridvorul fiind aşezat pe stâlpi ornamentaţi din piatră, în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc. Are o singură turlă aşezată deasupra pronaosului, acest aspect fiind o caracteristică a sfârşitului de secol 17 în arhitectura eclezială românească. În decursul timpului fost înzestrată cu cărţi şi obiecte de cult de valoare patrimonială, care, din păcate, au dispărut ulterior.
            Anul trecut, în curtea mănăstirii a fost strămutată din satul Pojogeni al comunei Copăcioasa, o biserică de lemn de o rară frumuseţe, monument istoric de la anul 1730. În prezent cinstitul aşezământ funcţionaze cu statutul de mănăstire de maici şi este coordonat de stareţa Cristofora Drăghici.
(Marius Stoichiţoiu)