03.12.2012 – Sfântă Liturghie arhierească la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din municipiul Târgu Jiu

Relatari

 
În Duminica a 31 – a după Rusalii, care a fost şi prima zi după Sărbătoarea Naţională a României, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din  Târgu Jiu, Protoieria Târgu-Jiu Sud, în prezenţa unui număr mare de credincioşi dar şi oficalităţilor judeţene şi municipale.
        
    Ochii ne ajută să descifrăm şi să descoperim frumuseţile lumii acesteia”!
 
Referindu-se la Pericopa Evanghelică a Duminicii a 31 – a după Rusalii (Vindecarea orbului din Ierihon, Luca 18, 35-43), ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a evidenţiat faptul că: “Minunea săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos şi precizările Sfântului Evanghelist Marcu, pe care Biserica noastră ni le propune pentru această duminică, sunt de mare importanţă pentru credinţa şi pentru viaţa noastră duhovnicească. Este adevărat că ochii ne ajută să descifrăm şi să descoperim frumuseţile lumii acesteia, mai ales că orbul din Evanghelie, nu vedea nici o bucurie din lumea aceasta! Am putea spune că vederea este darul bucuriei! Este darul fericirii! Este darul care, într-adevăr, ne face să ne simţim oameni între oameni şi să ne aflăm ca şi copii ai Lui Dumnezeu, făcuţi întregi, fără de nici  o lipsă, fără de nici o orbire.” În încheierea cuvintelor adresate celor prezenţi, Mitropolitul nostru a subliniat necesitatea prezenţei creştinului în Casa Domnului: “Venim la biserică, tocmai pentru că aici este Calea, Adevărul şi Viaţa, tocmai pentru că aici îl găsim pe Mântuitorul Iisus Hristos, şi ne vindecăm, negreşit, de orice orbeală, de orice albeaţă a păcatului, a morţii şi a suferinţei.
 
       Biserica închinată “Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” din zona centrală a municipiului Târgu Jiu, un veritabil monument de arhitectură, a fost construită între anii 1864-1874, pe locul unei biserici de lemn, ctitorită încă din anul 1772, pentru ca în anul 1875 să fie sfinţită de către Preasfinţitul Atanasie Suceveanul, Episcopul Râmnicului-Noul Severin! După cum ne-a relatat Preotul Paroh, Vasile Vlădoiu, ultima resfinţire a fost realizată în anul 2002, în urma executării lucrărilor de reabilitare şi restaurare a picturii sfântului lăcaş.
      
Profesor, Vasile GOGONEA