22.03.2019 – Proiectul „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene” – realizat în Parohia Raci, Gorj

Evenimente

În ziua de 21 martie, tinerii din Parohia Raci, județul Gorj, au participat la activitățile dedicate satului românesc desfășurate în jurul bisericii, al școlii și al căminului cultural din localitate. Însoțiți de către domnul director Dumitru Ungureanu, alături de primarul comunității din Negomir, domnul Tudor Oiță, elevii Școlii Gimnaziale Raci și-au îndreptat pașii către sfânta biserică cu hramul „Sf. Mihail și Gavriil”, unde au fost așteptați de către preotul parohiei, Pr. Cristian Salavat.

Cuvântul de început al acestei întâlniri i-a aparținut pr. Salavat, care a vorbit despre inițiativa Patriarhiei Române de a promova valorile tradiționale ale satului românesc. După acest scurt moment, tinerii s-au închinat la sfintele icoane și au fost miruiți. Apoi, înaintea Monumentului Eroilor din curtea bisericii, toți cei prezenți au asistat și s-au rugat pentru eroii satelor noastre, cei care și-au jertfit viața în luptele de apărare ale țării. După slujba de pomenire, în timpul recitării versurilor imnului național, a avut loc depunerea de coroane în mod festiv de către domnul primar Tudor Oiță.

Evenimentul a continuat în căminul cultural al satului Raci, unde a avut loc o serbare susținută de către tinerii parohiei noastre. După cuvintele de deschidere ale oficialităților, copiii au susținut un recital de poezii. Apoi, cu durere în suflet, au fost evocate trei personalități ale comunei Negomir, anume părintele Constantin Răceanu, domnul învățător Ion Luican și tânărul Ion Răducan. Pentru colectarea datelor biografice, elevii au realizat scurte interviuri cu cei care i-au cunoscut și i-au îndrăgit. Imediat după aceste momente, domnul Prof. Dr. Dumitru Cauc, invitatul special al acestei întâlniri, a urcat pe scenă și a ținut un emoționant cuvânt despre oamenii satelor noastre, despre tradițiile de altădată, dar și despre ceea ce trebuie să facem în continuare pentru a păstra frumusețea vieții de la sat: „Pentru că vorbim despre Hristos, sufletul satului românesc, tema acestei acțiuni generoase, inițiate de Patriarhia Română, aș vrea să vă spun că localitatea Negomir a avut întotdeauna filonul perenității, adică al trăiniciei pete veacuri. Trebuie să știm că sunt atâtea lucruri frumoase care s-au întâmplat pe această vale a Jilțului mic și care trebuie memorate pentru cei de astăzi și pentru cei de mâine. Totodată, în ceea ce privește credința creștină, oamenii din aceste locuri au fost mereu apropiați de Biserică și de Mântuitorul Iisus Hristos, sufletul neamului românesc. În vremurile cele mai grele, strămoșii noștri s-au întors acolo unde găseau alinarea, adică la Iisus Hristos, ceea ce trebuie să facem și noi la rândul nostru”.

Momentele artistice muzicale au fost susținute de către tinerii grupului „Izvorașul”, fondat de către regretatul Ion Luican, și pregătit în continuare de către domnul Nicu Tudorescu și de doamna Melania Luican. Din repertoriul lor nu au lipsit suita de dans popular, doinele, dar și instrumentele muzicale precum fluier, nai, acordeon și saxofon.

În încheierea spectacolului, toți cei prezenți, copii și părinți, au fost invitați să ia parte la expoziția pregătită de tinerii noștri, constând în expunerea de poze ale satului, icoane pictate pe sticlă sau pe hârtie, dar și diverse diplome și premii câștigate la concursurile unde grupul folcloric „Izvorașul” a participat. Înainte de plecare, din partea parohiei s-au împărțit materiale catehetice și iconițe. De asemenea, s-au adresat mulțumiri cadrelor didactice ale Școlii Generale Raci pentru implicarea în acest proiect, iar în acest sens trebuie să amintim de următoarele persoane: Prof. Salvat Sorinela, Prof. Costel Belgiu, Înv. Flaimoc Oana, Înv. Țogoe Elena, Înv. Țogoe Andreea și Educ. Melania Luican.



(Doru Marcu)