12.09.2019 – Praznicul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana în Arhiepiscopia Craiovei: Două locaşuri de închinare oltene în haină de praznic

Evenimente

Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au fost cinstiţi luni, 9 septembrie 2019, în mod deosebit în două dintre locaşurile de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. În această binecuvântată zi, Mănăstirea Târgu Logreşti, din judeţul Gorj, şi Biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” – Harşu din Craiova adună mulţime de rugători, care dobândesc aici bogăţie de daruri duhovniceşti.

Câteva zeci de pelerini au ajuns şi anul acesta, de praznicul Sfinţilor Ioachim şi Ana, la Mănăstirea Târgu Logreşti, din judeţul Gorj, care şi-a serbat hramul. Ca de fiecare dată, cu acest binecuvântat prilej, în mijlocul obştii monahale de maici s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, la limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea. Primul aşezământ monahal datează din 1718 şi a fost ridicat din lemn. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769, şi închinată ca metoh al Episcopiei Râmnicului. Viaţa monahală a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza secularizării averilor mănăstireşti şi a celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obştea a fost reînfiinţată la iniţiativa Mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an, biserica mănăstirii a fost resfinţită şi aşezată sub patronajul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost din nou închisă. S-a reînfiinţat abia în 1992 cu ajutorul monahiilor de la Mănăstirea Polovragi.

De-a lungul timpului au mai fost executate lucrări de restaurare şi reconsolidare la biserică, la chiliile vieţuitoarelor şi la dependinţele existente. Osteneala acestei laborioase lucrări a fost purtată de maica Fevronia, stareţa mănăstirii, laolaltă cu maicile din întreaga obşte. Răsplata a venit chiar în ziua prăznuirii Sfinţilor Ioachim şi Ana, la 10 ani de la ultima resfinţire, când întregul aşezământ monahal de la Târgu Logreşti a fost resfinţit de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Aşa se face că anul acesta, de hram, s-au împlinit doi ani de când sfântul locaş a fost reînnoit cu slujbă aleasă şi binecuvântări arhiereşti.

 

Bucurii duhovniceşti pentru credincioşii craioveni, la Biserica Harşu

Parohienii craioveni de la Biserica Harşu împletesc la rândul lor sentimente de bucurie şi emoţie duhovnicească în ziua de prăznuire. Sfinţii Ioachim şi Ana, ocrotitorii sfântului locaş de lângă Piaţa Mare, sunt cinstiţi în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită de cei doi preoţi, Viorel Dică şi Ioan Picu Ocoleanu, slujitori la Altarul sfintei biserici. La final, sunt pregătite daruri pentru familiile nevoiaşe din parohie, care vor fi cercetate de preoţi şi de membrii Consiliului parohial.

Biserica Harşu din Craiova este închinată Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana şi Sfântului Mare Mucenic Haralambie. Este monument istoric, numărându-se printre cele mai de seamă locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. În actualitatea vieţii filantropice şi catehetice s-au înrădăcinat cu timpul mai multe activităţi, organizate de fiecare dată cu mare folos duhovnicesc pentru credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă: Serile Harşu, şcoala de vară, darurile pentru săraci sau parteneriatele cu şcolile şi grădiniţele din parohie.

Pr. Ioniţă Apostolache