81 de ani de la inaugurarea Ansamblului sculptural brâcuşian, la Târgu-Jiu

Evenimente

Anul acesta, pe 27 octombrie, s-au împlinit 81 de ani de la realizarea Ansamblului monumental ,,Calea eroilor” de părintele scuplturii moderne, Constantin Brâncuşi. Cu acest prilej, la Târgu-Jiu au fost organizate o serie de manifestări cultural-religioase menite să marcheze acest eveniment din urbea situată pe Jiul de Sus.

Manifestările au debutat la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu cu prezentarea studiului ,,Conceptul unitar al Ansamblului sculptural ridicat de Constantin Brâncuşi”, autor Doru Strâmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare ,,Constantin Brâncuşi. Tot aici s-a desfăşurat şi masa rotundă cu tema ,,Istoricul Ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu”, coordonară de Adina Andriţoiu.

Între manifestările dedicate împlinirii a 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental din reşedinţa judeţului Gorj s-a numărat şi o procesiune militar-religioasă ce a avut loc pe axa ,,Calea Eroilor”. Trebuie spus că Ansamblul brâncuşian de la Târgu-Jiu cuprinde mai multe opere, este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului  şi Coloana fără de Sfârşit, pe aceaşi axa cu aceştea ridicându-se, la iniţiativa lui Constantin Brâncuşi, şi o Biserică cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Brâncuşi fiind unul dintre ctitorii lăcaşului de cult religios, adesea pomenit la sfintele slujbe ale Bisericii.  La Masa Tăcerii din Parcul Central ,,Constantin Brâncuşi” a avut loc o evocare istorică a evenimentului de acum circa opt decenii, urmată de o procesiune militară şi religioasă pe traseul Parcul Central- Biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Parcul Coloanei fără de Sfârşit. Organizatorilor li s-au alăturat numeroşi elevi de la liceele şi colegiile naţionale din municipiul Târgu-Jiu, părinţi ai elevilor şi profesori, cadre militare, reprezentanţi mass-media şi ai autorităţilor locale. Participanţii la procesiune au făcut o oprire la Biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’’ unde un sobor de preoţi a săvârşit o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi la datorie în războiul pentru reîntregirea neamului nostru.

Tot cu acest prilej a fost inaugurat „Ansamblul sculptural” de la Târgu-Jiu, cu expoziţia ,,Între sacru şi profan”, a autorului Marius Barb Barbone.

   Marius Stochiţoiu