Noi acțiuni filantropice în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei,  Arhiepiscopia Craiovei, prin asociațiile, fundațiile, protoieriile și parohiile din cele două județe, Dolj și Gorj, s-a mobilizat în această perioadă de nevoie sprijinind personalul medical, spitalele, familiile și persoanele aflate în izolare sau persoanele în vârstă. Dintre acțiunile cele mai importante, amintim:

-la nivelul Municipiului Craiova, prin Centrul de hrană „Poftă Bună”, se oferă hrană caldă săptămânal la cca 500 de persoane;

-Asociația Vasiliada a donat Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova un aparat de terapii de substituire renală necesar tratării celor afectați de Covid19. Aparatul a fost achiziționat de Arhiepiscopia Craiovei împreună cu firma QFORT SA și este în valoare de 33.000 EUR. 

-Asociația Vasiliada desfășoară o campanie de strângere de alimente neperisabile, sub deviza „Dragostea nu cade niciodată”. Alimentele, care au fost colectate de la protoierii, parohii și de la două magazine din Craiova, sunt trimise către familiile aflate în izolare și către vârstnicii și asistații aflați în evidențele Asociației.

-Fundația „Societatea Ortodoxă a Femeilor” din Craiova a intermediat ca un număr de 600 de viziere medicale să ajungă la cadrele sanitare de la Spitalul de Urgență, Spitalul Filantropia, Spitalul CFR și Secția de copii a Spitalului Filantropia, precum și la Stația de Salvare din Craiova. Reamintim că doamnele din SOF au donat două imprimante 3D capabile să producă vizete medicale Clubului de Robotică al Colegiului Frații Buzești, imprimante în valoare de 2.700 Ron și materialele pentru imprimante, în valoare de 400 Ron. De asemenea, membrele Fundației oferă hrană caldă la 11 persoane singure. 

-la nivelul Protoieriei Craiova Sud, preotul Mihail Florin, de la Parohia Romanești, Craiova, a achiziționat 200 de viziere in valoare de 1.400 Ron, pe care le-a donat către medicii si asistentele de la cabinetele de familie din Craiova și angajaților Protoieriilor Craiova Sud și Craiova Nord. Preotul Florin Mihail a organizat ca un medic voluntar din parohie să viziteze familiile de vârstnici din parohie, oferindu-le consiliere și consultații medicale (tensiune, diabet, etc.). La Parohia Brândușa, Craiova, prin preotul Gabriel Sorescu, s-au donat Centrului social pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile” al Arhiepiscopiei Craiovei alimente neperisabile, conserve și haine în valoare aproximativ 1.000 Ron.

-la nivelul Protoieriei Craiova Nord, preotul Anghel Marian din Segarcea a organizat o colectă de alimente, alimente care au fost trimise la 45 de familii aflate în nevoie. Preoții Parohiei Braniște II – Ișalnița, Dodenciu Lucian și Ionescu Sorin, sprijină 10 familii de vârstnici cu alimente și suport spiritual (consiliere). Preotul Grozoiu Marian de la Parohia Gherceștii Noi – Craiova a organizat echipe de voluntari care ajută cinci familii de vârstnici prin faptul că le fac cumpărăturile necesare. Parohia oferă hrană caldă la 15 familii aflate în nevoie, iar în urma colectei, alte 15 familii au fost sprijinite cu alimente necesare.  

-la nivelul Protoieriei Târgu-Jiu Nord, s-au colectat alimente care au fost trimise, prin Asociația Vasiliada, la peste 100 de persoane. Persoanele aflate în izolare pe motiv de boală sau persoanele vârstnice sunt ajutate de preoți care le oferă sprijin spiritual și material. Preoții protoieriei au achiziționat două aparate de laborator – o centrifugă și un pHmetru, în valoare de 13.000 Ron, aparate care au fost donate Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.  

-preoții din Protoieriile Târgu-Jiu Sud și Târgu Cărbunești au făcut colecte de alimente, pe care le-au folosit pentru a sprijini familiile de vârstnici și familiile aflate în izolare la domiciliu. Preoții din Protoieria Târgu Cărbunești au donat suma de 4.500 Ron Spitalului din Târgu Cărbunești pentru procurarea de material sanitar de protecție. Protoieria Târgu Jiu Sud a oferit 1.000 de candele angajaților Poliției și Jandarmeriei din Târgu Jiu, candele necesare pentru împărțirea luminii sfinte de Înviere.

-la nivelul Protoieriei Băilești s-au organizat, sub deviza „Dăruind vei dobândi”, o colectă de alimente care au fost trimise către zeci de familii de persoane vârstnice, aflate în nevoie sau izolate la domiciliu.

(Diac. Teodor Marcu)