14.12.2010 – Liturghie arhierească în Cetatea Băniei: Biserica „Sfântul Spiridon” şi-a serbat hramul

Relatari

IPS Irineu alături de părinţii slujitori, la hramul Bisericii „Sfântului Ierarh Spiridon” din Craiova

            Sfântul Ierarh Spiridon a fost prăznuit la Craiova în singura biserică ce îi poartă numele. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

 Credincioşii craioveni s-au adunat în număr mare la Biserica Sfântului Spiridon pentru a participa la slujba de hram, săvârşită de Mitropolitul Olteniei. La sfârşit, părintele paroh, Alexandru Izvoranu, a anunţat oficial că, săptămâna aceasta, va fi adus la parohie unul din papucii sfântului, ale cărui moaşte se află în insula Corfu, în Grecia.

„Suntem chemaţi până în ultimul moment al vieţii”
            În cuvântul de învăţătură, IPS Irineu a explicat pericopa duminicală, despre „Pilda celor chemaţi la cină”. „Chemarea la ospăţul sacru are motive foarte serioase. Cel care invită le spune tuturor că le-a făcut pe toate şi acestea sunt gata, ceea ce înseamnă că Împărăţia lui Dumnezeu este pregătită de la facerea lumii. Când Dumnezeu spune că sunt toate gata, înseamnă că totul este făcut pentru noi, că El însuşi a pregătit toate şi, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, «în zilele cele de pe urmă ne-a grăit nouă prin Însuşi Fiul Său ». Această pregătire se referă negreşit la mântuirea, la sfinţirea şi binecuvântarea noastră, pentru a fi copii ai Tatălui ceresc. Şi, cum lucrurile s-au pregătit în felul acesta, suntem îndreptăţiţi să credem că cei care au fost chemaţi la cină nu au avut nici un motiv să lipsească. Mântuitorul Hristos ne arată că scuzele lor sunt neîntemeiate şi chiar pline de răutate la adresa lui Dumnezeu. Faptul că cineva şi-a cumpărat ţarină şi nu poate să vină este de-a dreptul incredibil, mai ales că stăpânul îl chemase la cină seara, atunci când nimeni nu se mai duce pe câmp să-şi cerceteze ogorul. La fel este şi în cazul celorlalţi. Se pare că, momentele acestea, alese de Mântuitorul Hristos, sunt la limita posibilă a răspunsului pozitiv. Dumnezeu ne cheamă tocmai în momentul în care viaţa noastră riscă, dacă nu răspundem pozitiv la chemarea Lui, să se prăbuşească în întuneric. Suntem chemaţi de nenumărate ori, până în ultimul moment al vieţii când, dacă nu răspundem, suntem asemenea smochinului neroditor care se taie şi se aruncă în foc. Situaţia este una categorică şi justă în momentul în care refuzăm, pentru ultima dată, chemarea lui Dumnezeu. Iată ce ne spune Mântuitorul în finalul parabolei Sale « nimeni din cei chemaţi, care nu au venit la acastă cină, nu vor mânca la masa Mea ». Aceste cuvinte trebuie să ne pună pe gânduri şi să cugetăm zi şi noapte pentru a răspunde pozitiv chemării lui Dumnezeu. Pentru a ne arăta cât de importantă este această invitaţie în viaţa noastră, Sfânta Biserică ne pune înainte exemplul celor ce-L caută permanent pe Dumnezeu, aşa cum este cazul Sfântului Ierarh Spiridon, ocrotitorul acestui sfânt aşezământ. El aleargă şi astăzi la chemarea celor ce-l caută şi doresc să le mijlocească mântuirea”, a conchis Arhiepiscopul Craiovei.
            La final, toţi credincioşii participanţi au primit daruri din partea parohiei.

Credincioşii au primit daruri din partea parohiei.

Diac. Ioniţă Apostolache