18.12.2010 – Activităţi cu tinerii în Arhiepiscopia Craiovei: Solidaritatea naşte filantropie în Parohia doljeană Predeşti

Relatari
 
 
 


Tinerii Parohiei Predeşti au fost răsplătiţi cu diplome şi premii pentru implicarea activă în viaţa comunităţii.


  Din rândul parohiilor doljene care au dezvoltat şi intensificat activităţile cu tinerii, pornind de la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, implementat în urmă cu câţiva ani de Patriarhia Română, face parte şi „Adormirea Maicii Domnului – Predeşti”, din Protoieria Craiova Nord. Situată la 15 km. de oraşul Craiova, comunitatea din Predeşti se poate caracteriza prin solidaritate şi spirit filantropic.
 
            În localitatea doljeană Predeşti, interesul pentru Biserică a fost dintotdeauna o preocupare ferventă în rândul sătenilor. Iniţiativele social-filantropice ale preotului paroh Stancu Tuiu au fost primite şi dezvoltate cu interes încă de la început de credincioşii care astăzi îi sunt alături, de la mic la mare, în fiecare activitate din viaţa parohială.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este trecută pe lista monumentelor istorice din Oltenia.

ATCO – o asociaţie cu priorităţi filantropice

            În lucrul cu tinerii, Parohia Predeşti poate fi considerată foarte uşor un promotor al activităţilor derulate la nivelul Protoieriei Craiova Nord. Plecând de la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, implementat de Patriarhia Română, parohia a reuşit să formeze, în adevăratul sens al cuvântului, caractere şi să-i apropie pe tineri de viaţa liturgică a Bisericii: „Parohia noastră şi-a îndreptat de la bun început o importantă parte din misiunea ei pastorală către tineri, pentru ca aceştia să intre în contact şi să trăiască latura practică a cultului. Era nevoie ca ei să concretizeze cele învăţate la clasă cu cele văzute la Biserică. Aşa a luat fiinţă primul grup parohial, format la început din elevi de la Şcoala Generală din localitate. De patru ani suntem beneficiari ai proiectului catehetic « Hristos împărtăşit copiilor » pe care l-am îmbrăţişat cu bucurie încă de la început. Pe acest fond grupul nostru a reuşit să se constituie într-o asociaţia non profit, intitulată ATCO (Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi « Emanuel » Predeşti), care cuprinde în prezent 35 de tineri liceeni şi studenţi. Principala lor preocupare sunt ajutorarea săracilor şi a persoanelor suferinde din parohie prin diverse proiecte filantropice pe care le concepem împreună”, mărturiseşte părintele paroh.  Toate aceste activităţi sunt mediatizate prin revista „Glasul Parohiei”, o publicaţie parohială cu tradiţie în localitate care a funcţionat şi în timpul perioadei interbelice, fiind reluată în anul 2000 sub îngrijirea părintelui Stancu Tuiu.
            Din activităţile tinerilor de la Predeşti nu lipsesc nici acţiunile misionare, organizate în Şcoala Generală din localitate şi la nivelul instituţiilor locale. În acest sens s-au pus la punct mai multe parteneriate în vederea prevenirii virusului HIV – Sida, a violenţei domestice şi a traficului de carne vie. În toate demersurile făcute, Parohia Predeşti a avut alături Asociaţia Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei şi Organizaţia World Vision. În curând, Biserica parohială, care este şi monument istoric, va intra într-un amplu proiect de consolidare şi restaurare.
Diac. Ioniţă Apostolache