20.12.2010 – Promovarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun în școlile doljene: Festivalul – concurs „Glas de înger”, ajuns la faza finală

Relatari


Premiul I la secțiunea „Colinde” a fost obţinut de Seminarul Teologic din Craiova


 
Joi, 16 decembrie, Filarmonica „Oltenia” a găzduit faza finală a Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri româneşti „Glas de Înger”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, și a avut ca grup – țintă elevii finaliști din mai multe instituţii de învăţământ doljene.
 
Concursul a fost organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (ISJ), Filarmonica „Oltenia” și Penitenciarul de Minori și Tineri (PMT) din Craiova.
Maestrul Racu și părintele inspector la festivitatea de premiere

Daruri și premii din partea Arhiepiscopiei

Evenimentul a vizat elevii din învățământul primar, gimnazial şi liceal, propunându – și să promoveze în rândul tinerilor tradiţiile şi obiceiurile autentice oltenești, prilejuite de praznicul Nașterii Domnului. Pentru faza finală s-au calificat nouă formații de colindători (grupuri vocale și interpreți ai tradițiilor populare) din judeţul Dolj. Concursul a fost structurat pe două secţiuni: „Tradiţii” şi „Colinde” și a adus pe scena Filarmonicii din Bănie elevii finaliști din orașele Dăbuleni și Craiova. Juriul acestui festival–concurs a fost prezidat de către părintele Gheorghe Pârva, inspector pe disciplina Religie la ISJ Dolj, părintele diacon Alexandru Racu și Silvia Gugu, profesor de muzică.
Festivalul a fost deschis de un grup de colindători format din tineri de la PMT Craiova, elevi de la Seminarul Teologic și studenți teologi craioveni.
Părintele Alexandru Racu a anunțat premiile pentru cele mai merituoase grupuri: „Dăbuleniul, devenit sinonim cu tradiția”, după cum a afirmat joi seara părintele diacon, a obținut Premiul I, la  secțiunea „Tradiții”, cu piesa „Noaptea de Ajun”. La secțiunea „Colinde”, Premiul I a revenit Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, Premiul al II-lea Școlii nr. 37, „Mihai Eminescu”, iar Premiul al III – lea a fost obținut de grupul vocal de la Liceul „Henri Coandă”. Marele Premiu a fost primit de Școala nr. 2, „Traian” din Craiova.
În culise, colindătorii au fost răsplăiți cu daruri oferite cu sprijinul Mitropoliei Olteniei.
La final, părintele inspector Gheorghe Pârva, în calitate de repreyentant al Arhiepiscopiei Craiovei la eveniment, a transmiţând celor preyenți binecuvântarea şi mesajul de bine din partea IPS Irineu. De asemenea, părintele inspector a dus mulțumiri organizatorilor, Fundației „Cuvântul care zidește”, care: „ca de fiecare dată, reușește să lanseze provocarea pentru elevi și profesori de a lua parte la asemenea manifestări care ne înalță sufletele”.