06.01.2011 – Mitropolia Olteniei, în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi: Activităţi la Centrul de zi „Sfânta Ecaterina” din Craiova

Relatari

 


Centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Sfânta Ecaterina” din Craiova funcţionează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei


 
Centrul de zi „Sfânta Ecaterina” din Craiova activează cu binecuvântarea Inalt Preasfinţitului Părinte Irineu şi este coordonat de Asociaţia non profit Vasiliada. A fost deschis în luna mai a anului 2008, în cadrul unui proiect PHARE.
Biserica din Oltenia a fost în permanenţă alături de persoanele cu dizabilităţi. Prin proiectele Asociaţiei Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, au fost organizate mai multe locaţii unde cei în nevoie pot primi sprijin în fiecare zi. Centrul „Sfânta Ecaterina”, care funcţionează în curtea Bisericii „Maica Domnului – Mântuleasa” din Craiova, oferă servicii zilnic, începând de la orele 8.00 -16.00, persoanelor dizabile în vederea integrării acestora pe piaţa muncii.
„Aici suntem primiţi cu drag”
În baza de date a centrului sunt înregistraţi în prezent 40 de tineri. În ultimele luni, în ciuda crizei şi a situaţiei speciale a acestor tineri, 6 dintre ei au reuşit să se angajeze. Pentru atingerea acestor scopuri, socializarea şi petrecerea timpului liber sunt foarte importante, dat fiind faptul că majoritatea dintre ei au nevoie de prieteni, de comunicare pentru a dobândi încredere în forţele proprii: „Am venit aici pentru a-mi căuta prieteni şi, într-adevăr, mi-am găsit mulţi prieteni, persoane de treabă care vor să ne ajute. Avem multe activităţi, printre care vizite la muzeu sau în alte locuri plăcute. În alte părţi ni se întâmplă să ne simţim în plus, să fim daţi la o parte. Aici suntem primiţi cu drag, suntem printre ai noştri şi ne simţim bine împreună!”, mărturiseşte Maria Buşe, beneficiar. O altă activitate este atelierul de terapie ocupaţională unde beneficiarii pictează şi modelează în lut. Prin toate aceste activităţi persoanele cu dizabilităţi demonstrează că sunt eficiente şi nu deficiente. „Mesajul nostru  este să-i privim cu atenţie pe aceşti oameni, să ne gândim la faptul că şi noi am putea fi în locul lor şi să le întindem o mână de ajutor”, conchide Maria Băncioi, coordonator al Centrului „Sfânta Ecaterina”.
 Discriminarea, o problemă a persoanelor cu deficienţe
Persoanele cu handicap, femeile şi romii constituie categoriile care ajung cel mai des victimele discriminării, atât în ceea ce priveşte angajarea, cât şi la promovare şi concediere, arată Barometrul de incluziune socială din 2010, un sondaj reprezentativ la nivel naţional în rândul angajaţilor şi al angajatorilor din România. Potrivit cercetării, citate de Agerpres, aproximativ unul din zece angajaţi intervievaţi declară că a asistat la o situaţie de discriminare la locul actual de muncă. Cei care au declarat că au fost chiar ei victime ale discriminării fac parte din categorii deja „consacrate” şi de alte studii la acest capitol: persoanele cu handicap femeile şi romii etc.
În România, încurajarea angajării persoanelor cu handicap este stabilită printr-o lege din 2006. Potrivit acesteia, orice firmă, cu peste 50 de angajaţi, are obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4%. Astfel, la fiecare 50 de angajaţi, ar trebui să fie două persoane cu handicap. La noi în ţară, trăiesc peste 660.000 de persoane cu handicap, potrivit  unui raport din 2008. Peste jumătate sunt din grupa de vârstă 18-64 de ani. Sub 1% dintre aceste persoane au fost angajate în urma programelor favorizate de legea menţionată.
Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1477;1;50497;0;Activitati-la-Centrul-de-zi-Sfanta-Ecaterina-din-Craiova.html