07.01.2011 – Activităţi filantropice şi proiect de restaurare în Parohia Răşina II: „Biserica din ţara lui Andrei”

Relatari

 

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraşul Ţicleni, judeţul Gorj, va intra în curând într-un amplu proiect de restaurare şi reconsolidare

Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din parohia Răşina II, judeţul Gorj, a intrat de curând într-un amplu proiect de restaurare, intitulat generic „Biserica din ţara lui Andrei”. Din viaţa parohiei nu lipsesc nici activităţile cu tinerii, care sunt incluşi în activităţi cu caracter filantropic.
 
            Parohia Răşina II, din oraşul Ţicleni face parte din Protopopiatul Târgu Jiu Nord. Este o comunitate ce se caracterizează îndeosebi prin solidaritate şi devotament în toate activităţile derulate. În primăvara anului trecut, părintele Costinel Gavrilă, împreună membrii consiliului parohial, au hotărât să pună la punct un proiect de restaurare a bisericii. Printre priorităţi se afla şi montarea unei centrale termice care să faciliteze o mai bună atmosferă la sfintele slujbe. Pentru suportul financiar s-a apelat mai întâi la autorităţile locale: „Au existat numeroase promisiuni care, din nefericire nu au ajuns să se concretizeze datorită resurselor financiare reduse drastic de criza economică. Cu sprijinul doamnei Elena Capac, membru în adunarea parohială, am reuşit să începem demersurile pentru a accede la proiectul ecologic de anvergură naţională « Ţara lui Andrei ». Pentru a putea participa şi pentru a avea şanse să obţinem un loc cât mai bun, a trebuit să căutăm o variantă cât mai originală. Aşa a apărut ideea bisericii din ţara lui Andrei. Au fost peste 300 de proiecte depuse din toată ţara. Nici prin gând nu-mi trecea ca vom avea cea mai mică şansă, însă Dumnezeu ne-a ajutat şi am reuşit să obţinem chiar primul loc. Un lucru a fost însă providenţial: biserica noastră a fost ridicată pe temelia unei alte biserici care purta hramul Sfântului Andrei”, mărturiseşte părintele paroh. Noul proiect va implica restaurarea sfântului locaş de închinare, precum şi reamenajare curţii interioare.
Activităţi filantropice şi cantină pentru săraci
            Sufletul acestui proiect a fost fără îndoială doamna Elena Capac, membră în adunarea parohială şi colaborator apropiat al părintelui Gavrilă: „Menirea proiectului nostru este de a duce mai departe credinţa străbună, de a creşte drepţi şi buni. Biserica « Sf. Parascheva » are nevoie de geamuri care să păstreze căldura şi de o centrală termică. Copiii au primit în dar pentru credinţa lor, de la preotul bisericii, veşminte binecuvântate. Acestea sunt foarte scumpe şi părintele nu a putut cumpăra pentru toţi. Părinţii poate nu au posibilitate să le cumpere. Am îndrăznit să includem şi această nevoie în proiectul nostru, tocmai pentru a veni alături de cei care doresc să fie în Biserică”, mărturiseşte Elena Capac, coordonator al proiectului „Biserica din ţara lui Andrei”.
            Activităţile cu tinerii ocupă de asemenea un loc deosebit de important în viaţa Parohiei Răşina II. Au ajutorul acestora, bătrânii săraci din parohie sunt cercetaţi, iar elevii care nu au suficienţi bani să cumpere rechizite ajutaţi şi sprijiniţi periodic: „Foarte multe din activităţile noastre cu tinerii îmbracă un caracter filantropic. De exemplu, în perioada Sfintelor Sărbători de iarnă, organizăm „Pomul de Crăciun”. Sub bradul din biserică strângem cadouri pe care le împărţim mai apoi copiilor cu probleme sociale din parohie, după ce îi chemăm să participe la tradiţionala noastră serbare”, mai spune părintele Gavrilă.
            Din proiectele de viitor ale parohiei face parte şi construirea unei cantine sociale, în vechiul cinematograf al oraşului, destinată exclusiv persoanelor nevoiaşe.

Diac. Ioniţă Apostolache

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1478;1;50547;0;Biserica-din-tara-lui-Andrei.html