Praznicul Sfintei Mare Muceniţe Tatiana este, în fiecare an, un prilej de mare bucurie pentru credincioşii din Cetatea Băniei. Şi anul acesta, sute de craioveni au participat la procesiunea cu sfintele moaşte în jurul Catedralei mitropolitane şi la slujba Sfintei Liturghii, oficiate de Înalt Preasfinţitul părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Sărbătoarea Sfintei Muceniţe a început din seara zilei de 11 ianuarie, când a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie. După cuvântul de învăţătură, rostit părintelui Adrian Ivan, cei prezenţi au participat la procesiunea organizată în jurul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dumitru”. Racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constatantinopolului, a fost purtată de un sobor de preoţi şi diaconi, monahi şi credincioşi, ca mai apoi să fie aşezată în biserică spre închinare. Slujba de cinstire a continuat cu Acatistul sfintei.
Sfânta Tatiana „a sporit sfinţenia Bisericii”
A doua zi, Sfinta Liturghie a fost oficiată de către IPS Părinte Irineu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, în cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa aleasă a sfintei muceniţe şi despre importanţa prăznuirii ei în Cetatea Băniei: „Sfânta Muceniţă Tatiana s-a dedicat cu totul Bisercii şi a ajuns diaconiţă în Roma. A fost slujitoarea celor săraci şi oropsiţi şi l-a mărturisit pe Mântuitorul Hristos în cuvânt şi în faptă. A fost toată viaţa lipită de cele sfinte şi a propovăduit permanent adevărul credinţei, neţinând cont de mânia şi răutatea închinătorilor la idoli. A sporit sfinţenia Bisericii. Sfinţenia ei este pusă la dispoziţia noastră pentru că, atunci când sărutăm cinstitul ei cap care se află în sfâta noastră catedrală, primim harul lui Dumnezeu. Pentru faptele ei bune, pentru sufletul ei curat, Dumnezeu a învrednicit-o de strălucire şi a aşezat-o în ceata drepţilor. Pentru cetatea noastră, Sfânta Muceniţă Tatiana este o binecuvântare. La racla moaştelor ei venim în fiecare zi şi cerem mijlocire înaintea Tatălui ceresc”.
Originară din Roma, Sfânta Tatiana a trăit în secolul al III-lea. Tatăl a fost consul, iar în timpul împăratului Alexandru Sever (222-235) a devenit şi diacon al Bisericii. Pentru că era creştină, Tatiana a fost a fost obligată de împărat să jertfească idolilor. A fost martirizată, dobândind cununa muceniciei în anu 235, în timpul domniei lui Septimiu Sever. Capul ei se găseşte în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a sfinţit 250 de antemise care vor fi trimise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, tânărul diacon Daniel Piele a primait Taina Preoţiei pe seama Paraclisului mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova.