18.01.2011 – Praznicul Cuviosului Antonie cel Mare în Arhiepiscopia Craiovei: Mânăstirea Cârcea în haină de sărbătoare

Relatari

 

IPS Irineu a vorbit despre viaţa şi faptele Sfântului Antonie cel Mare

Luni, 17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare a fost cinstit în mod deosebit de monahi şi credincioşi la Mănăstirea doljeană Cârcea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în sobor de preoţi şi diaconi.
Ca în fiecare an, cu ocazia praznicului Sfântului Antonie cel Mare, Mănăstirea Cârcea devine loc de pelerinaj pentru credincioşii veniţi în număr mare din Craiova şi din împrejurimi. Anul acesta, sărbătoarea a fost marcată de prezenţa IPS Irineu care i-a binecuvântat pe cei prezenţi cu Liturghie arhierească şi cu cuvânt de învăţătură.
 Sfântul Antonie, „model de rugăciune şi viaţă curată”
   La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit detaliat viaţa şi personalitatea marcantă a Sfântului Antonie, ca model de sfinţenie în Biserică: „Sfântul Antonie nu este numai modelul monahilor, ci şi al tuturor dreptmăritorilor creştini aflaţi în căutarea mântuirii. Cu toţii suntem chemaţi de Dumnezeu la practicarea virtuţilor creştine şi la împlinirea sfaturilor evanghelice. Fiecare însă are în viaţă propriul drum pe care păşeşte în căutarea şi împlinirea acestui scop. Cei căsătoriţi găsesc în Taina Sfintei Cununii asceza naşterii şi a creşterii de prunci, cei din mănăstire se nevoiesc cu postul, cu rugăciunea şi cu înfrânarea. Cu toate acestea, finalitatea este una singură: întâlnirea cu Părintele Ceresc în veşnica Sa împărăţie”.  De asemenea IPS Părinte a mai subliniat a mai arătat că rugăciunea a constituit o preocupate permanentă pentru viaţa marelui ascet: „Când se aşeza la rugăciune, zile în şir nu se ridica din genunchi. Cu toate acestea, rugăciunea Sfântului Antonie nu se alcătuia din vorbe multe sau din cuvinte fără de număr, ci era mai degrabă o ancorare a întregii sale fiinţe în Dumnezeu. El se ruga îndeosebi pentru sporirea iubirii, ştiind că cel care îl iubeşte pe Dumnezeu este asemenea unui pom răsădit la izvoarele apelor. Aşa se face că, în rugăciunile sale sunt cuprinse toate năzuinţele şi speranţele celor care au evlavie la viaţa şi persoana sa. Am putea spune cu uşurinţă că Sfântul Antonie cel Mare este un model desăvârşit de rugăciune şi viaţă curată”, a conchis Mitropolitul Olteniei.


Mănăstirea Cârcea se găseşte la o distanţă de 5 km de oraşul Craiova


             Temelia actualei Mănăstiri Cârcea a fost turnată cu aproape cinzeci de ani în urmă de familia Cristofir. În prezent, familia ctirilor face parte din obştea monahală de la Maglavit şi Cârcea. Maica stareţă, a venit de la Mănăstirea Tismana şi este fiica acestei familii. În prezent obştea este formată din 10 vieţuitoare.

Gheorghe Cioiu