24.01.2011 – Tinerii – nădejdea unei Parohiei doljene Predeşti: ATCO „Emanuel” la momentul bilanţului

Relatari

 

Membrii ATCO în excursie la Mănăstirile din nordul Olteniei

Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi (ATCO) din Partohia doljeană Predeşti a împlinit anul acesta şapte ani de existenţă. Alături de preotul Tuiu Stancu, tinerii desfăşoară numeroase activităţi cu caracter educativ, catehetic şi chiar misionar.
             În activitatea celor 35 de tineri, membrii ATCO Predeşti, accentul cade pe conștientizarea comportamentului propriu, apropierea de Sfintele Taine ale Bisericii, formarea capacității de a discerne, înțelegerea semenilor și întrajutorarea obștească. Cu prilejul unui bilanț realizat în toamna anului 2010, s-a constat că elevii ce completau rândurile asociației sunt acum studenți la diferite facultăți din oraș: Teologie, Medicină, Electrotehnică, Automatică, Drept, etc., continuând să se implice în activitatea ONG-ului. Dintre activitățile mai recente ale asociației amintim proiectul „Și ei și noi suntem ai Lui Hristos” (2008-2010), ce sugerează câteva modalități creștine de raportare la persoanele infectate cu HIV. A fost abordată de asemenea și problema violenței, proiectul intitulându-se „Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul”. Obiectivul major a fost acela de a arăta ce implicații spirituale, psihice și fizice poate să aibă violența în lumea satului. „Toamna spirituală” a cuprins printre altele un pelerinaj la Mănăstirea vâlceană Bistrița (pe 20 noiembrie 2006), de praznicul Sfântului Grigorie Decapolitul, iar „Festivalul primăverii” este manifestarea culturală favorită a tinerilor, compunându-se din recitări și piese de teatru.

 
 


Ieşire la munte


 
 Parteneri de nădejde pentru acţiuni de succes
În fiecare an, sub genericul „Crăciun sfânt cu bucurii”, tinerii din ATCO „Emanuel” Predești merg cu colindul pe la gospodarii satului, vestindu-le Nașterea Domnului. Totodată, studenții împart daruri celor 35 de familii nevoiașe, selectate cu grijă în fiecare an.  Cu sprijinul parohiei s-au realizat numeroase pelerinaje în importante vetre spirituale și de cultură din țară. În mai toate demersurile iniţiate, parohia a fost sprijinită de: Asociația creștin-umanitară World Vision, cu care colaborează din 2002, Asociația Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, Primăria Predești, ISJ Dolj şi Asociația „Crono”, care a desfășurat în cadrul ONG-ului cursuri pentru scrierea de proiecte europene. La finele anului 2010, ONG-ul a achiziționat un videoproiector (cu sprijinul partenerilor), pe care îl vor utiliza pe parcursul anului 2011, în vederea orgnizării unor seri de film. Intenția conducerii ATCO este de a realiza o acțiune amplă, care să cuprindă și membrii din cadrul comunității, doritori să vizioneze filme duhovnicești. „În viitor, ne dorim să ne aplecăm mai mult asupra dezvoltării comunitare și e preferabil ca tinerii să inițieze anumite proiecte pe care să le implementeze în cadrul comunei, într-o societate în care fiecare dintre noi este obișnuit ca celălalt să lucreze, și în care nu se conștientizează beneficiile lucrului în echipă”, menționează părintele Stancu Tuiu, fondatorul grupului de tineri. O altă activitate care cu siguranţă de va bucura de succes este încerca de reîmpădurire a unei zone din comună: „A fost pădure acum câteva sute de ani. Acum este un deal golaș întins pe sute de hectare, care se prăbușește, și care, împădurit, ar oferi un cadru natural plăcut și ar crea poate și locuri de muncă în viitor”, mai spune părintele paroh.
 Cum a luat ființă ATCO „Emanuel” Predești
Asociația Tinerilor Creștin-Ortodocşi „Emanuel” Predești a avut la bază Grupul Tinerilor Creștin-Ortodocsi, înființat la data de 3 octombrie 2004, la inițiativa câtorva tineri din comună, cu sprijinul preotului paroh. Cu patru ani mai târziu, când grupul a fost bine închegat, a dobândit statut juridic, devenind asociație: ATCO „Emanuel” Predești. Treptat, a fost adoptată o structură de management bine definită: Religie și Asistență Socială, Educație și Cultură, Sport și Sănătate, Protecția Mediului, Economic, Resurse Umane, Secretariat.
La început au fost doisprezece tineri care au format grupul de inițiativă, însă pe parcurs s-au mai adăugat și alți elevi și studenți, asociația numărând acum 35 de membri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani. Sediul, arhiva și cele necesare desfășurării activității ONG-ului se găsesc momentan în Casa parohială, însă, pentru anul 2011, tinerii speră să obțină un sediu în incinta școlii comunale.
 
Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1495;1;51297;0;Tinerii-nadejdea-Parohiei-doljene-Predesti.html