28.01.2011 – Locașuri de cult cu valoare de patrimoniu în Arhiepiscopia Craiovei: Biserica „Cocoanei” de la Frasinu

Documentare

 

Biserica „Cocoanei” din Frasinu este ctitorie boierească, restaurată de Aristică Schileru

 
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea gorjeană Frasinu a fost ridicată în anul 1817 de o familie boierească. A fost îngrijită şi înfrumuseţată de Aristică Schileru, fiul celebrului „deoutat ţăran”, Dincă Schileru. Astăzi, biserica declarată monument istoric are nevoie de reparaţii pentru a putea redobândi strălucirea de altă dată.
 Comuna gojeană Vladimir îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni un punct de referință în turismul din Oltenia. Din pitoreasca zonă fac parte mai multe biserici de tradiţie, dar și casa memorială a pandurului Tudor Vladimirescu, care s-a născut aici în anul 1780.
 Vechi tradiţii legate de istoria bisericii
Una dintre cele mai vechi și frumoase biserici este cea de la Frasinu. Cinstitul locaş poartă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” şi se regăseşte pe lista monumentelor istorice din România. Potrivit documentelor, biserica a fost construit în anul 1817 de către un fanariot pe nume Mosc, iar în anul 1902, boierul Aristică Schileru, fiul deputatului Dincă Schileru, a acoperit-o cu șiță. Membrii familiei boeirului grec, ctitorii de drept ai bisericii, se regăsesc pictaţi în pronaos. După vechile tradiţii săteşti, biserica a avut în decursul timpului și un rol de necropolă pentru boierii dine nemul Mosc. După 1900, jupânul Aristică Schileru a cumpărat vechea moșie a moscilor, lăsând în grija soţiei sale biserica şi toate cele necesare cultului. Din acest considerent, sfântul locaş a rămas în istorie sub numele generic de „Biserica cocoanei”.
 File de istorie
Importanța lăcașului de cult de la Frasinu este dată în special de frumusețea picturii și a arhitecturii unicat în judeţul Gorj. De asemenea, cu timpul reputaţia familiei Schilerul s-a făcut cunoscută în întreg judeţul: „Aproape toată lumea cunoaște activitatea lui Dincă şi Aristică Schileru, ca şi ctitori de aşezăminte culturale: de învăţământ şi religioase, printre care şcoala de la Bîlteni şi biserica din localitate, dar și de felul în care au avut grijă de alte biserici sau rolul acestora în dezvoltarea economică a zonei: punerea în valoare a bogăţiilor subsolului sau înfiinţarea staţiei de cale ferată de la Musculești-Vladimir. Aristică era fiul boierului Dincă Schileru, bărbatul care, fără a avea prea multă carte, a ajuns deputat în Guvernul României de dinaintea lui 1920. Ideea votului universal, a împroprietăririi şi a creeări unui partid ţărănesc care să reprezinte drepturile acestei categorii sociale sunt doar câteva din realizările celor doi boieri. Dincă Schileru mergea îmbrăcat în portul popular în parlament și în străinătate, fiind mândru că era român și gorjean”, mărturiseşte Albinel Firescu, muzeograf în cadrul Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. În cinstea celor doi boieri, combatanţi pentru drepturile ţăranilor români, s-a ridicat în curtea Bisericii „Cocoanei” un somptuos monument funerar pentru a marca mai mult timp existenţa lor pământească. „Noi știm de ani de zile, din ce ne spuneau părinții, că aici, în acest mausoleu se află înmormântați soții Schileru. Apoi, am auzit că i-ar fi mutat alături de deputatul Schileru. Nu știm prea bine, însă la sărbători mari le aprindem câte o lumânare”, mărturiseşte tanti Maria din Frasinu.
Monument funerar ridicat în memoria familiei Schileru

 
 Icoane vechi de peste 190 de ani
Biserica Cocoanei adăpostește icoane vechi de peste 190 de ani, de o rară frumusețe, picturile din interiorul lăcașului fiind și ele impresionante. În multe locuri chipurile sfinților s-au șters, însă, chiar și așa, privindu-le, ochiul pelerinului se pierde în liniștea mistică a culorilor. Aici, la Frasinu, artistul, realizând pictura frescă în stil neobizantin de pe pereţii bisericii, a reuşit să-şi pună întregul talent în slujba lui Dumnezeu.
Frescă din interiorul bisericii

 
 Nevoie urgentă de fonduri!
În urmă cu aproximativ patru luni de zile credincioşii din Frasinu l-au primit pe noul preot paroh, în persoana părintelui Dragomir Țicleanu. Primul său gând a fost acela de a readuce acestui locaş strălucirea de altă dată: „Biserica Cocoanei este un monument istoric de o rară frumusețe, pictura este în frescă stil neobizantin. Nu sunt cuvinte care să descrie frumusețea interiorului bisericii, iar cei care au avut fericirea să o vadă în primii săi ani, sunt sigur că s-au simțit binecuvântați. Din păcate, acum nu mai este așa cum a fost, dar frumusețea nu dispare. Într-un act din 1972, pe care l-am găsit în biserică, se spune că a fost ctitorită de fanariotul Musc, apoi în 1902, familia lui Aristică Schileru o acoperă cu șiță, de atunci familia lui Schileru ocupându-se de lăcaș. Acum, din păcate, are nevoie de mult mai multe lucrări, pe care vom încerca din răsputeri să le facem. Avem foarte multe de făcut aici și sperăm să ne ajute bunul Dumnezeu să le ducem la bun sfârșit. Vom reface gardul care împrejmuiește biserica, trebuie măcar vopsită tabla de pe acoperiș, pentru că a ruginit pe alocuri. Cred că toți enoriașii își doresc ca Biserica Cocoanei să fie restaurată”, mărturiseşte părintele paroh. Odată cu trecerea timpului, frumoasa biserică de la Frasinu a luptat cu intemperiile vremii, resimţind din plin trecerea anilor. Astăzi are nevoie urgentă de reparaţii, atât la exterior, cât şi la interior. În acest sens, atât noul preot paroh a demarat demersurile pentru începerea restaurării.  

Maria Țicleanu

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1499;1;51539;0;Biserica-Cocoanei-de-la-Frasinu.html