12.02.2011 – IPS Părinte Irineu s-a întâlnit cu preoţii din Protoieria Craiova Nord: Rolul şi importanţa Sfântului Antimis

Relatari

 

IPS Părinte Irineu a vorbit despre importanţa şi rolul Sfântului Antimis în Biserică

 
Preoţii din Protopopiatul Craiova Nord s-au reunit miercuri, 9 februarie, la Căminul Preoţesc „Renaşterea” din Craiova, pentru a primi noile antimise. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a ţinut un cuvânt de învăţătură.
În deschiderea întâlnirii, IPS Părinte Irineu a explicat care sunt rolul şi importanţa Sfântului Antimis pentru viaţa Bisericii: „Sfântul Antimis este uns cu Sfântul şi Marele Mir pentru a deveni element component al Bisericii şi lucrător întru Duhul Sfânt. Întocmai unui prunc care, atunci când este uns cu Sfântul Mir, devine fiu al Bisericii şi moştenitor al Împărăţiei lui Dumnezeu, Sfântul Antimis se consacră pentru a reprezenta întreaga Biserică, reunită în jurul Sfintei Mese. Este o Sfântă Masă în mişcare. Cu ajutorul său putem săvârşi Sfânta Liturghie oriunde. Fiind pecetluit cu hramul parohiei în care este trimis, Sfântul Antimis capătă şi un caracter local. Astfel, el aminteşte de parohia respectivă şi de episcopul care l-a sfinţit şi i l-a înmânat preotului paroh pentru ca enoria pe care o conduce să devină o biserică din marea Biserică. Vorbim aici despre o eclesiologie particulară.
Oriunde se săvârşeşte Sfânta Liturghie, credincioşii din întreaga lume se găsesc în comuniune. Aşa se face că Sfântul Antimis capacitează prin sfinţenia sa toate persoanele botezate în numele Mântuitorului Hristos, de aceea, atunci când suntem în faţa Sfântului Altar, este ca şi cum am sta înaintea lui Dumnezeu, înaintea Sfântului Său Prestol. El ne face să rezistăm în focul dumnezeirii şi în faţa lui Dumnezeu. De aceea, întotdeauna ne rugăm ca Dumnezeu să ne învrednicească, fără de osândă, să-L chemăm pe El Tată şi să ne acopere de puterea Duhului Său celui Sfânt care ne poartă în stare de jertfă spre ceruri. Aşadar, în faţa Sfintei Mese şi în faţa Sfântului Antimis, noi suntem slujitori ai Celui Preaînalt. De aceea, indiferent de împrejurări, trebuie să păstrăm vie şi lucrătoare această ascultare sfântă pentru a fi luminători în viaţa credincioşilor noştri”. În continuarea cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe părinţii prezenţi să păstreze unitatea Sfintei Biserici şi porunca iubirii dumnezeieşti, întocmai cum a fost dată de Mântuitorul Iisus Hristos.
 


Fiecare preot a primit din partea IPS Părinte câte un Sfânt Antimis


La finalul întâlnirii, IPS Irineu a încredinţat fiecărui preot câte un Sfânt Antimis, pecetluit cu semnătura IPS Sale şi cu hramul parohiei pentru care a fost destinat.
 
Sursa :http://www.ziarullumina.ro/articole;1513;1;52189;0;Rolul-si-importanta-Sfantului-Antimis.html