10.03.2011 – Slujba Canonului Mare la Seminarul Teologic din Craiova: „O adevărată istorie a pocăinţei”

Relatari
 
 

IPS Irineu le-a citit elevilor seminarişti „Rugăciunea arhierească pentru iertarea tuturor păcatelor, a tot jurământul şi blestemul”

 

Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent, marţi, 8 martie, în Paraclisul Seminarului Teologic din Craiova, cu ocazia săvârşirii slujbei Canonului Mare. La final, Mitropolitul Olteniei a ţinut un cuvânt de învăţătură.
  Profesorii şi elevii Seminatului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe IPS Părinte Irineu, în prima săptămână din post, cu ocazia săvârşirii Canonului Mare. Slujba a avut loc în paraclisul şcolii şi a fost săvârşită de părinţii profesori.
 „Sfintele slujbe poartă sufletul spre Înviere”
            În cuvânul său de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit le-a tâlcuit tinerilor seminarişti înţelesurile duhovniceşti care se pot desprinde din sfintele slujbe ce se săvârşesc în această perioadă: „Aceste clipe sfinte pe care le trăim cu toții în Biserică, în perioada Postului Mare, sunt strâns legate de pregătirea noastră pentru Înviere. Ele îmbracă un caracter comemorativ şi ne aduc aminte de Patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de Jertfa Sa pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, precum şi de momentele care s-au derulat de la crearea lumii şi până Dumnezeiasca Răstignite. Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne pune înainte o adevărată istorie a pocăinţei. Din rândul personajelor biblice, vechi şi nou testamentare, se distinge imaginea strămoşului Adam, cel ce a suferit rana păcatului din cauza aplecării spre lucrurile materiale. El a nesocotit postul, prima poruncă ce i-a fost dată, ajungând să preţuiască mai mult creaţia decât pe Creator. În acest sens, Sfânta Scriptură ne spune că, ispitită de diavol, „femeia, a socotit că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el” (Facere 3, 6). Aşadar, păcatul neascultării a înrădăcinat în fiinţa întregului neam omenesc cel mai mare rău, moartea. Depărtarea de Dumnezeu devenise atât de mare, încât Însuşi Fiul a trebuit să Se întrupeze şi să Se jertfească pentru a-l restaura şi ridica pe om. Mântuitorul Hristos a îmbrăcat firea omenească pentru că era nevoie să fie transformată şi vindecată din interior. Prin urmare, toate slujbele care se săvârşeşc în perioada Postului Mare vin să ne întărească în credinţă şi să ne ajute în urcarea treptelor care poartă sufletul spre Dumnezeiasca Înviere”. La final, IPS Irineu le-a citit elevilor seminarişti Rugăciunea arhierească de dezlegare.
            De săptămâna viitoare, seminariştii craioveni vor participa, pe toată perioada Postului Mare, de mai multe întâlniri duhovniceşti. Sunt invitaţi că confeneţieze: IPS Părinte Irineu, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.