14.03.2011 – Duminica Ortodoxiei în Arhiepiscopia Craiovei: Liturghie arhierească la Catedrala „Madona Dudu”

Relatari

 


IPS Irineu le-a vorbit credincioşilor despre importanţa Sfintelor Icoane


În Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Mare, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala „Madona Dudu” din Craiova.
 
            Sute de credincioși au participat duminică, 13 martie, la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Părinte Irineu la altarul Catedralei chiriarhale „Madona Dudu” din Craiova, în sobor de preoţi şi diaconi.    
 
Catedrala „Madona Dudu”

            La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioşilor despre importanţa şi rolul pe care îl are icoana în Biserica Ortodoxă: „Cinstim sfintele icoanele pentru că ele sunt purtătoare de Duh Sfânt, sunt imagini vii ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ale Sfintei Fecioare şi ale tuturor sfinţilor. După cum Sfânta Biserică le-a cinstit dintotdeauna, fără nicio întrerupere, aşa şi noi trebuie să le aşezăm la căpătâiul vieţii noastre, amintindu-ne de jertfa celor ce le-au apărat cu credinţă”. De asemenea, în încheierea cuvântului său, Mitropolitul Irineu a mai precizat: „Am dorit să slujim astăzi în această Sfântă Biserică pentru că aici păstrăm cu multă evlavie şi credinţă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o adevărată comoară a oraşului nostru. Prezenţa ei ne aminteşte şi astăzi de biruinţa Orotdoxiei asupra rătăcirilor eretice şi totodată de înomenirea Fiului lui Dumnezeu, care este temeiul cinstirii Sfintelor Icoane ”.
       Tot în cadrul slujbei Sfintei Liturghii diaconul Bogdan Trifu a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei „Maica Domnului Dudu”, iar tânărului teolog Florentin Anghel a fost hirotonit întru diacon pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Parohia Hunia, judeţul Dolj. De asemenea, părintele Eugen Băcioiu, preot slujitor la Catedrala „Madona”, a primit rangul de iconom stavrofor.
 Legenda icoanei din dud
        Ridicarea bisericii „Maica Domnului – Dudu”, între anii 1750-1756, este leagată de o frumoasă legendă. Astfel, în livada ce se găsea la început pe locul bisericii, un negustor evreu a descoperit, în desişul unui dud bătrân, o icoană gravată pe lemn cu chipul Maicii Domnului. De la această întâmplare, craiovenii au botezat măreaţa catedrală cu numele de „Maica Precista de la Dud” sau „Madona Dudu”. Sfântul lăcaş a fost renovat în 1844, după stricăciunile provocate de cutremurul din 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Hramurile bisericii sunt „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare”

 Gheorghe Cioiu