14.03.2011 – „Serile Harşu” la a doua ediţie: „Călătoria cu Postul spre Sfânta Înviere !”

Relatari

Invitatul primei conferinţe din Postul Mare a fost părintele Cristin Sperlea, profesor la Seminarul Teologic din Craiova

 
Parohia craioveană „Sfântul Haralambie” – Harşu a redeschis programul conferinţelor duhovniceşti, intitulate generic „Serile Harşu”. Proiectul a început anul trecut, în Postului Naşterii Domnului, şi va continua pe întreaga perioadă a Postului Mare.
Invitatul primei conferinţe duhovniceşti de anul acesta a fost părintele Cristin Sperlea, cadru didactic la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, care a vorbit despre: „Călătoria cu Postul spre Sfânta Înviere”. În deschidere, părintele paroh Viorel Dică, consilier patrimoniu şi construcţii bisericeşti în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a ţinut să menţioneze că, în perioada studiilor seminariale, părintele Sperlea a activat ca şi cântăreţ la strana Parohiei Harşu.
„Să postim pentru a recâştiga Paradisul pierdut!”
       În expunerea făcută, părintele prof. Cristin Sperlea a arătat că Postul Mare trebuie înţeles ca o călătorie duhovnicească spre Învierea Mântuitorului Hristos: „Încă din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, trâmbiţa îngerului a sunat pentru a ne chema să ne îmbarcăm pe corabia postului, şi, având mereu în faţă Crucea Mântuitorului, să mergem spre Sfânta Înviere şi spre viaţa cea veşnică. Este un drum greu, plin de valurile învolburate ale ispitelor de tot felul, la capătul căruia putem zări ţărmul bucuriei duhovniceşti, al păcii şi liniştii interioare. Suntem însoţiţi în această călătorie sfântă de îngerii slavei care ne sunt vâslaşi. De asemenea, conducătorul corăbiei, Cel care ne ghidează şi totodată ne dă putere şi încredere pentru a continua drumul, este Hristos Domnul. El ne păzeşte nevătămaţi în această călătorie, la fel cum l-a păzit pe Petru care, datorită îndoielii, se cufundase în valurile învolburate. Să postim aşadar pentru recâştigarea Paradisului pierdut, pentru redobândirea statutului de fii ai Părintelui Ceresc şi fraţi ai Mântuitorului Hristos, Cel jertfit pentru a noastră mântuire”, a concluzionat părintele Sperlea. La final, părintele profesor a răspuns la întrebările credincioşilor prezenţi.
            După cum ne-a spus părintele conf. dr. Picu Ocoleanu, preot slujitor la Parohia „Sfântul Haralambie”, cea de-a doua ediţie a „Serilor Harşu” se va derula pe întreaga perioadă a Postului Mare. Pe lista invitaţilor se află preoţi, profesori, precum şi cunoscuţi oameni de cultură din Craiova şi din ţară. De asemenea, temele alese vor fi completate de discuţii libere şi răspunsuri la întrebările credincioşilor.

Gheorghe Cioiu