17.03.2011 – „Ziua Mondială a Asistenţei Sociale” la Craiova: Voluntariat pentru „redescoperirea identităţii creştine”

Relatari

 

Cei şase voluntari au prezentat principalele coordonate ale profesiei de asistent social

Şase voluntari din cadrul Asociaţiei „Asistenţilor Sociali” din Mitropolia Olteniei au prezentat elevilor Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova principalele coordonate ce caracterizează profesia de asistent social. Întâlnirea a avut loc marţi, 15 martie, în sala de festivităţi a şcolii, cu ocazia „Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale”.
 Peste două sute de elevi şi profesori din cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova au luat parte, marţi, 15 martie, la o activitate de promovare a profesiei de asistent social. Cu acest prilej, cei şase voluntari, studenţi în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, în cadrul secţiei de „Asistenţă Socială”, şi delegaţi ai Asociaţiei „Asistenţilor Sociali” din cadrul Mitropoliei Olteniei, au prezentat principalele coordonate ce caracterizează filantropia creştină, metodele folosite în asistenţa socială, precum şi grupurile ţintă spre care se îndreaptă acţiunile cu caracter social. Tot în cadrul întâlnirii a fost dezbătută şi tema voluntariatului social. La final, profesorii şi elevii prezenţi au adresat mai multe întrebări cu privire la subiectele prezentate.
 Principalele coordonate ale profesiei de asistent social
Referitor la acţiunea derulată, Sanda Mia, student în anul II la Facultatea de „teologie-asistenţă socială” Socială din Craiova, a spus:  „Profesia de asistent social este foarte puţin cunoscută şi promovată în cadrul principalelor instituţii din oraşul nostru. Am încercat astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale”, să prezentăm  această frumoasă latură a filantropiei creştine şi în mijlocul acestei prestigioase instituţii de educaţie. Dorinţa noastră este ca fiecare tânăr să se implice activ în viaţa celui aflat în suferinţă, în nevoia şi durerea celui apăsat de grijile vieţii, pentru a-L putea descoperi pe Mântuitorul Hristos, Cel care de multe ori îmbracă haina săracului. Acţiunea de astăzi a avut ca scop expunerea coordonatelor de bază ce definesc acţiunile sociale şi prezentarea principalelor grupuri ţintă spre care trebuie să se îndrepte sprijinul permanent nostru. Sunt foarte multe metode de a-i ajuta pe semeni, nu neapărat financiare, aşa cum de multe ori se crede astăzi. Faptul de a da un ban, fără să te gândeşti la sufletul celui ce ţi-l cere, cântăreşte totuşi prea puţin. Principalul ajutor este acela de a-l aduce pe cel sărac în Biserică, de a-l îndrepta pe calea pocăinţei pentru a se îmbogăţi, în primul rând sufleteşte. De aceea am încercat să arătăm acestor tineri că fundamentul acţiunilor de voluntariat se bazează pe redescoperirea identităţii creştine, de multe ori uitată din cauza suferinţei şi a sărăciei”.
Asociaţia „Asistenţilor Sociali” din cadrul Mitropoliei Olteniei funcţionează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu şi a fost înfiinţată anul trecut, în luna decembrie.