18.03.2011 – Discuții cu credincioșii gorjeni despre actualitatea mesajului ortodox: Seri filocalice la Târgu – Jiu, ediția a XVII-a

Relatari

PS Siluan a fost primit cu căldură de credincioşii gorjeni

În perioada 14-16 martie, au fost organizate la Târgu Jiu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, o serie de conferinţe duhovniceşti dedicate începutului perioadei Postului Mare.
Ediția a XVII-a a serilor duhovniceşti „Filocaliei” a fost realizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Târgu Jiu, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, Protopopiatelor Târgu Jiu Nord și Sud, Casei de Cultură a Sindicatelor și Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Astfel, luni, 14 martie, părintele lect. univ. dr. Adrian Ivan a conferențiat pe tema: „Sfânt este Dumnezeul nostru și între sfinți se odihnește”. Marți, 15 martie, credincioșii gorjeni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Siluan Mănuilă, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a dezvoltat câteva idei referitoare la „Actualitatea mesajului ortodox astăzi și dificultățile pastorației ortodoxe în diasporă”.

Ansamblul de datini și obiceiuri „Tisa” a susţinut un recital de piese coral-religioase


 „Să punem rânduială în gândurile noastre”
„Pe lângă preocupările cotidiene, tot felul de griji se luptă să ne stăpânească mintea. Cu privire la războiul gândurilor, mai ales la tineri, părintele Teofil Pârâianu vorbea despre rânduiala pe care trebuie să o punem în minte. Atâta timp cât gândurile circulă liber prin mintea noastră, nu se poate liniști sufletul. Rostul în viață se descoperă prin păstrarea acelei legături firești cu Biserica. Aceasta din urmă propune ca soluții ale echilibrului sufletesc cele două mari Taine: Spovedania și Împărtășirea. De asemenea, este nevoie să redescoperim vechile valori ale familiei creștine. Tinerii ar trebui încurajați să aibă ca scop întemeierea de familii creștine, cu mulți copii. O familie modernă, așa cum se poate vedea în Occident, nu face decât să ducă la ruinarea vieții sufletești a celor ce o alcătuiesc”, a spus în cuvântul său PS Siluan.
În aceeași seară, Ansamblul de datini și obiceiuri „Tisa” al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, coordonat de Maria Corlan-Mischie, a interpretat câteva piese coral-religioase.
Buchetul Serilor filocalice a fost încheiat miercuri, 16 martie, de părintele Constantin Pătuleanu, profesor la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre „Iertare și pocăință în perioada Triodului”.

Marinela Porneală