11.04.2011 – Duminica Sfintei Maria Egipteanca în Arhiepiscopia Craiovei: Liturghie arhierească la Biserica Mântuleasa

Relatari

IPS Părinte Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică, citită la Sfânta Liturghie

 
În Duminica a V-a a Postului Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova. Slujba a fost transmisă în direct de postul naţional de televiziune TVR 3. 
Credincioşii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Părinte Irineu, în sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia Duminicii „Sfintei Maria Egipteanca”, a V-a din Postul Sfintelor Paşti.

Mitropolitul Olteniei a primit flori din partea credincioşilor de le Parohia Mântuleasa


 
„Anticamera mântuirii noastre”
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Olteniei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa duminicală de la Sfântul Apostol Marcu (10, 32 – 45): „Evanghelia de astăzi ne spune că Mântuitorul Hristos se afla pe ultimul drum spre Ierusalim, înainte de dumnezeieştile Sale Patimi. El le face cunoscut Apostolilor că «Fiul Omului va fi dat în mâinile arhiereilor şi cărturarilor, şi-l vor osândi la moarte, şi-l vor da în mâna păgânilor. Şi-L vor batjocori, şi-L vor scuipa, şi-L vor biciui, şi-L vor omorî, dar după trei zile va învia» (v. 33). Prin aceste cuvinte, Mântuitorul descoperă sensul profund al dumnezeieştilor Sale patimi. Acolo, pe Golgota, El avea să spele pentru totdeauna, cu scumpul Său Sânge, păcatul strămoşului Adam care ţinea în robie întregul neam omenesc. În felul acesta moartea Sa devine anticamera mântuirii noastre şi cheia spre viaţa veşnică. Alături de El, asemenea Sfinţilor Apostoli din Evanghelia de astăzi, mergem şi noi, cei botezaţi în numele Sfintei Treimi, pentru a afla intrarea în Ierusalimul cel Ceresc. Nu este deloc uşor, însă El ne oferă ajutorul de care avem nevoie pentru a ne ridica din robia patimilor şi pentru a nu fi striviţi sub povara crucii care ne-a fost dată”. La final, IPS Părinte a subliniat rolul deosebit pe care îl are Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca în calendarul Bisericii noastre: „Sfânta Maria Egipteanca este un model pentru cei în vârstă, este un model pentru preot, pentru monahi şi monahii, este o icoană a Bisericii înaintea căreia ne închinăm cu evlavie şi o rugăm cu lacrimi zicând: «Sfântă Cuvioasă Marie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!». Ea este aşezată de Sfânta Biserică în Duminica a V-a a Postului Mare pentru a ne aduce aminte de puterea pocăinţei de care a dat dovadă şi pentru a avea mereu în faţă modelul ei desăvârşit de rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa.
Părintele Constantin Resceanu, parohul Bisericii Mântuleasa, i-a oferit IPS Părinte Irineu, un buchet de flori din partea preoţilor şi enoriaşilor parohiei.

Diac. Ioniţă Apostolache