13.04.2011 – Patriarhul României a susţinut o alocuţiune în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Relatari
Preafericitul Părinte Daniel

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat ieri, 12 aprilie, la sesiunea de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg.
În cadrul sesiunii de lucru cu tema Dimensiunea interreligioasă a dialogului intercultural Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit o alocuţiune în plenul Adunării Parlamentare. 
Mai multe informaţii a oferit părintele Consilier Patriarhal Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Patriarhiei României la instituţiile europene, prezent la evenimente.
„Începând cu ora 10:00, (n.r. – 11:00 ora României) Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la dezbaterea din cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe marginea raportului Dimensiunea religioasă a dialogului intercultural. Acest raport a fost elaborat de Comisia Cultură Ştiinţă şi Educaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Printre altele raportul subliniază importanţa dimensiunii religioase a dialogului intercultural pentru promovarea valorilor care constituie, de fapt, soclul comun al societăţii democratice. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a adresat apoi plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei dezvoltând în intervenţia sa necesitatea aprofundării dialogului, a propriei spiritualităţi în libertate, a educaţiei permanente pentru dezvoltarea unei noi culturi a convieţuirii”, a precizat părintele Sorin Şelaru.
Patriarhul României a subliniat importanţa dimensiunii religioase a discursului intercultural şi a evidenţiat rolul fundamental al dialogului la toate nivelurile pentru reconcilierea dintre comunităţile diferite religios şi etnic, care trebuie să alcătuiască o identitate europeană. Preafericirea Sa a prezentat, în continuare, exemplul eparhiilor româneşti din diaspora, precum şi demersurile Patriarhiei Române în direcţia cultivării dialogului dintre cultele recunoscute la noi în ţară.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat cinci repere pentru dialogul interreligios şi intercultural, îndemnând la cooperare şi coresponsabilitate.
Alte detalii aflăm de la Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
„Aşa cum s-a evocat aici religiile au cultură şi cultura trebuie să aibă religiozitate. Preafericitul Părinte Patriarh a dezvoltat tema potrivit logicii dintotdeauna, în sensul că religia ajută omul să păstreze un dialog cu Dumnezeu, iar cultura îl ajută pe om ca din religiozitate să respecte creaţia şi să poată să dialogheze cu creaţia, omul fiind responsabil şi de creaţie, dar fiind şi icoana lui Dumnezeu văzută pe pământ. Aşa cum Europa care doreşte să se regăsească în dialog are nevoie de cele trei elemente pe care le-a lansat încă în anii ’20 un om de cultură din Occident, anume legislaţia romană, filosofia greacă şi forţa etică sau morală a creştinismului. Pe baza acestor date de la Dumnezeu şi de la buna noastră cooperare Biserica Ortodoxă Română dintotdeauna, în interiorul ei, a cultivat nu numai raportul bun dintre credinţă şi cultură, ci a creat cultură şi în interiorul culturii a creat dialogul care funcţionează în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, o Biserică nu a toleranţei, ci o Biserică a dialogului cu celelalte credinţe şi etnii. De aceea, este şi un exemplu excelent în România, acela al creării unui consiliu consultativ al reprezentanţelor cultelor recunoscute de statul român. Ne-am bucurat aici nu numai de o bună primire, dar observăm că în aceeaşi direcţie vor să meargă majoritatea ţărilor europene”, a spus Înaltpreasfinţia Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.
Sursa: Basilica.ro