15.04.2011 – Concert de muzică sacră la Biblioteca „Aman” din Craiova: Psalmodieri din perioada Postului Mare

Relatari


Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova a fost dirijat de prof. Victor Şapcă


 
Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova, a susţinut, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un concert de muzică bisericească la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Evenimentul a avut loc miercuri, 13 aprilie, în sala de festivităţi a instituţiei. 
            Membrii Grupului Psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova adus în auzul spectatorilor, melomani de toate vârstele, timp de 40 de minute, cântări specifice perioadei Postului Mare şi Sfintelor Sărbători Pascale. Acţiunea a fost organizată de Clubul Melomanilor din Craiova, prin Secţia Audio a Bibliotecii Judeţene.
Compoziţii bisericeşti consacrate
            Concertul a fost precedat de audierea Oratoriului Bizantin de Paşti: „Patimile şi Învierea Domnului”, în compoziţia lui Paul Constantinescu. În acest context, prof. Maria Barbărasă, preşedinta Clubului Melomanilor din Craiova, a făcut o scurtă prezentare a operei şi personalităţii marelui compozitor, evidenţiind valoarea profund spirituală a creaţiilor sale.
În deschiderea concertului, lect. univ. dr. Cristian Cercel, cadru universitar la Facultatea de Teologie din Craiova şi membru al Grupului Psaltic, a vorbit despre semnificaţia liturgică a cântărilor bisericeşti, rânduite în perioada Postului Mare şi cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Din repertoriul susţinut au făcut parte: „Iată Mirele vine” pe glasul VIII, de Nectarie Protopsaltul, „Fericit Bărbatul”, glas VIII, autor Nectarie Protopsaltul, „Doamne femeia”, glasul VIII, de Dimitrie Suceveanu, fragment din Prohodul Domnului, cântare pe glasul V, cu stihuri greceşti şi româneşti, „Hristos a înviat!”, glas V, „Cu trupul adormind” – Luminânda Sfintelor Paşti, glas III, Cântarea a IX din „Canonul Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici”, glas I, compozitor Silviu Marin, „Stihirile Paştilor”, pe glasul V, în compoziţia lui Visarion Nemţeanul şi „Ziua Învierii” pe glasul al V-lea, autor Nectarie Protopsaltul.
Concertul a fost dirijat de Victor Şapcă, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.
Auditoriul a apreciat prezenţa psalţilor craioveni

„Clubul melomanilor” craioveni a fost înfiinţat la data de 18 noiembrie 2002. În cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova funcţionează din anul 2003. Întâlnirile au loc odată la două săptămâni, în fiecare zi de miercuri, în cadrul Sălii Audio. Activităţile membrilor vizează în special promovarea muzicii de bună calitate, prin organizarea de miniconcerte şi conferinţe pe diferite teme.

Diac. Ioniţă Apostolache