16.04.2011 – Conferință duhovnicească despre „sursa depresiei”

Evenimente

Conferinta ASCOR

 
Săptămâna aceasta, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Craiova, a organizat o serie conferințe duhovnicești dedicate perioadei Postului Mare. Evenimentele au avut loc cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Deschiderea ciclului de conferințe a avut loc marți, 12 aprilie, prin prelegerea Prea Sfințitul Sebastian Pașcanu. Joi, 14 aprilie, la ora 18,00, credincioși au participat la cea de-a doua conferință desfășurată în sala de festivități a Căminului „Renașterea”. Invitatul serii a fost prof. univ. dr. Pavel Chirilă, care a conferențiat pe tema „Sursa depresiei omului. Cauze spirituale”. „Starea depresivă este menționată atât în tratatele de medicină, cât și în paginile Sfintei Scripturi ori ale literaturii patristice. Preoții o cunosc foarte bine de la convorbirile duhovnicești cu bolnavii ori de la scaunul Sfintei Spovedanii. În Biblie apare cuvântul deznădejde, ori amorțirea inimii, sau întristare, culminând cu tentative de sinucidere (Iuda Iscarioteanul în Noul Testament, Ahitofel în Vechiul Testament, etc.). Una dintre cauzele sindromului anxios este frica, ivită atunci când se pierde nădejdea. Frica patologică, inspirată de diavol, naște suferința și provoacă depresia. Cealaltă frică, frica de Dumnezeu, în mod paradoxal și antinomic provoacă o mare bucurie, pentru că ea sădește în suflet sentimentul unei protecții din partea Celui de care îți este frică. Din punctul de vedere al terapiei spirituale, încrederea în Dumnezeu reprezintă cel mai important factor în depresie și anxietate”, a spus în cuvântul său doctorul Pavel Chirilă.
Seria conferințelor duhovnicești a continuat vineri, 15 aprilie, prin prelegerea IPS Părinte Irineu, care a abordat tema: „Relația tânărului cu societatea într-o lume secularizată”.