Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice din cuprinsul Patriarhiei Române a fost deschisă oficial la Târgu Jiu, miercuri, 27 aprilie. Şi-au dat concursul 120 de elevi, reprezentând 39 de instituţii cu profil teologic-ortodox din ţară.
Evenimentul, organizat de Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, Arhiepiscopia Craiovei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Jiu. De aici elevii, împreună cu profesorii însoţitori, au plecat spre Liceul Teologic „Sfântul Nicodim”, unde a avut loc festivitatea de deschidere, în prezenţa: IPS Părinte Irineu, excelenţei sale ministru secretar de stat Vasile Timiş, d-lui Cătălin Pâslaru – inspector general în Ministerul Educaţiei, d-lui Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, d-lui Iustin Paralescu, inspector general în cadrul ISJ Gorj şi d-nei Cristina Spilcă – inspector de religie în cadrul ISJ Gorj.
„Desăvârşirea înseamnă o continuă autodepăşire”
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit a detaliat semnificaţia cuvântului olimpiadă. „În Grecia antică olimpiada era orientată cu precădere spre latura sportivă. Ulterior, această întrecere a acaparat şi latura intelectuală a omului, întemeindu-se pe motivaţii puternice şi adunând laolaltă minţi luminate care s-au întrecut în cele mai diverse domenii ale ştiinţei. Această competiţie este firească, vine din interior spre exterior şi se întemeiază pe dorinţa de a fi cel mai bun dintre cei mai buni. Este un sentiment puternic de desăvârşire sufletească şi trupească. Însuşi cuvântul desăvârşire cuprinde un spaţiu larg de aplicare. A te desăvârşi înseamnă a fi într-o continuă pregătire, într-o permanentă autodepăşire. Mântuitorul Hristos îi învăţa întotdeauna pe Sfinţii Apostoli să se autodepăşească. În decursul activităţii pământeşti le-a demonstrat acestora cum trebuie să fie adevăratul Său discipol: un om care se străduieşte şi lucrează pentru a atinge marea performanţă care este mântuirea şi comuniunea cu El în Împărăţia cerurilor”, a încheiat Înalt Preasfinţia Sa. La rândul său, excelenţa sa, Vasile Timiş, a spus: „În această competiţie trebuie să ştiţi că toţi sunteţi câştigători. Prezenţa dumneavoastră aici, pe meleagurile marelui Constantin Brâncuşi, nu poate să fie decât un câştig. De aceea vă îndemn să trăiţi aceste clipe la intensitate maximă şi să daţi tot ce aveţi mai bun pentru a obţine rezultate meritorii, care să vă facă cinste dumneavoastră şi şcolilor pe care le reprezentaţi”.
Proba scrisă a concursului a avut loc joi, 28 aprilie, la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, rezultatele urmând să fie afişate în cursul zilei de astăzi. Festivitatea de premiere va avea loc mâine, la primele ore ale dimineţii, în prezenţa IPS Părinte Irineu.
diac. Ioniţă Apostolache