04.05.2011 – Manifestări culturale în cinstea Sfântului Irodion

Relatari

Manifestări culturale în cinstea Sfântului Irodion

Manifestările culturale ocazionate în judeţul Gorj, sub genericul  „Zilele Gorjului”, au început duminică, 1 mai, cu slujba de canonizare a Sfântului Irodion de la Lainici şi au culminat marţi, 3 mai, cu mai multe manifestări artisitice, în municipiul Târgu Jiu. Astfel, în dimineaţa zilei de marţi, 3 mai, Consiliul Judeţean Gorj a organizat un simpozion în cinstea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Cu acest prilej, invitaţii au avut ocazia să audieze prelegerile susţinute de părintele lect. dr. Ion Rizea, cadrul didactic la Facultatea de Teologie din Craiova şi de preacuviosului părinte Calist, de la Mănăstirea Lainici. Cei doi au vorbit despre viaţa Sfântului Irodion de la Lainici, despre importanţa canonizării sale şi despre posibilităţile de dezvoltare a turismului ecumenic în judeţul Gorj. La simpozion au mai participat: Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă, principalul organizator al manifestărilor „Zilelor Gorjului”, Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, oameni din lumea cultural-artistică a judeţului, profesori şi elevi.
            În aceeaşi zi, a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj din Târgu Jiu o expoziţie de icoane. Manifestările culturale s-au încheiat spre seară, în centrul municipiului Târgu-Jiu, printr-un concert de pricesne şi cântece bisericeşti susţinut de coruri bisericeşti.
            Manifestarea a organizată de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj, în colaborare cu alte instituţii de cultură judeţene.
 

(Pr. Dragomir Ţicleanu)