04.05.2011 – Praznicul Sfântului Irodion „Luceafărul Olteniei”: Liturghie arhierească la Mănăstirea Lainici

Relatari

Părinții mitropoliți și episcopi, alături de preoții, diaconii și credincioșii prezenți la hramul Sfântului Irodion de la Lainici

Biserica din Oltenia l-a cinstit în ziua de marţi, 3 mai, pe Sfântul Cuvios Irodion, caninizat de curând la Mănăstirea Lainici. Cu acest prilej, cinstitul aşezământ in Defileul Jiului l-a prăznuit şi ca ocrotitor al bisericii celei mari.
                După ce duminică, 1 mai, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membri Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au certifict trecerea Cuviosului Părinte Irodion în rândul sfinţilor, marţi, 3 mai, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în cinstea acestuia.
                La Mănăstirea Lainici praznicul sfântului a început de luni seara cu slujba Vecerniei unită cu Privegherea. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La invitaţia Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, au participat: Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Hunedoarei şi Devei şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord.
IPS Părinte Irineu le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare

„Aduceţi-vă aminte de mai marii voştrii !”
                La finalul slujbei, IPS Andrei al Clujului a ţinut un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi faptele de sfinţenie săvârşite de Sfântul Irodion, „Luceafărul Olteniei”: „Astăzi, la această frumoasă mănăstire, am pus în aplicare un cunoscut îndem al Sfântului Apostol Pavel care spune: «Aduceţi-vă aminte de mai marii voştrii care v-au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu şi văzând cum şi-au încheiat viaţa, urmaţi-le credinţa!». Sfântul Părinte Irodion, Luceafărul Olteniei, stareţul Mănăstirii Lainici şi ocrotitorul acestei frumoase biserici este un exemplu minunat şi vrednic de urmat pentru viaţa sa curată şi pentru dragostea cu care a slujit până la moarte pe Mântuitorul Hristos. De multe ori avem impresia că prin plecarea la cer a acestor oameni sfinţi, noi rămânem tot mai neputincioşi. Cu toate acestea, ei sunt ambasadorii noştri acolo sus, pe lângă tronul Sfintei Treimi şi slujitorii noştri aici pe pământ. Sfântul Părinte Irodion a învăţat despre Dumnezeu, a făcut minuni, s-a rugat pentru cei bolnavi şi a făcut minuni prin care mulţi necredincioşi s-au îndreptat. De aceea îl rugăm în această zi sfântă să ne pomenească în rugăciunile sale către Dumnezeu pentru sănătate şi mântuirea sufletelor”. De asemenea, IPS Părinte Irineu a ţinut să mulţumească tuturor pentru rugăciunile şi osteneala depusă ca prinos de mulţumire înaintea Sfântului Irodion: „Pentru noi aceast praznic are o semnificaţie cu totul aparte. Deşi am participat la mai multe slujbe de canonizare, de data aceasta ne-am implicat în mod direct prin descoperirea sfintelor moaşte, prin alcătuirea slujbelor, a cântărilor bisericeşti ş.a. Toate acestea au făcut să izvorască în sufletele noastre bucurii negrăite pe care numai Dumnezeu le-a putut rândui pentru a ne fi folositoare spre a noastră mântuire. De aceea aş vrea să mulţumesc tututor celor care s-au rugat şi au participat la această sfântă sărbătoare închinată Sfântului nostru Părinte Irodion, Luceafărul Olteniei”.
                Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici s-a încheiat printr-o agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii de părintele stareţ Ioachim Pârvulescu, împreună cu părinţii şi fraţii cinstitului aşezământ.