05.05.2011 – Festivalul de oratorie creştină „Sfântul Ioan Gură de Aur”: Şapte ani de tradiţie oratorică în Oltenia

Relatari

Elevii doljeni, participanţi la faza preliminară a Festivalului de oratorie creştină „Sfântul Ioan Gură de Aur”, alături de profesori şi membrii juriului

Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” şi-a desemnat finaliştii. Faza finală va avea loc în cursul zilei de mâine, la Mănăstirea „Sfânta Treime”- Strâmba Jiu, în judeţul Gorj.
            Faza preliminară a Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” s-a derulat miercuri, 4 mai, la Craiova, pentru liceenii din judeţul Dolj şi marţi, 3 mai, la Severin și Târgu Jiu, pentru liceenii din judeţele Mehedinţi și Gorj. Temele concursului au fost: Bucuria Învierii – pentru secţiunea juniori (clasele IX –X) şi „Momente liturgice din viaţa omului – Botez sau Cununie” – pentru secţiunea seniori (clasele XI – XII).
 
Tania Stănescu, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova

 
Faza preliminară la Craiova
La Craiova, concursul a avut loc în sala de festivităţi a Căminului preoţesc „Renaşterea”. Aici, timp de două ceasuri, elevii doljeni au încercat să impresioneze membrii juriului prin acuratețea şi corectitudinea teologică a discursurilor oratorice. Din comisia de jurizare au făcut parte: pr. Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, pr. Gheorghe Pârva, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi prof Aura Simon, cadru didactic la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.
La final, părintele consilier Porneală a apreciat prestanţa participanţilor: „În primul rând, ţin să vă transmit mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu, care vă poartă pe toţi în rugăciune şi apreciază efortul şi determinarea cu care propovăduiţi cele învăţate la clasă. În al doilea rând, trebuie să recunosc că valoarea şi calitatea acestui festival-concurs, organizat în fiecare an de Fundaţia «Cuvântul care zideşte», a crescut simţitor. Suntem deja la a VII-a ediţie şi cu greu am reuşit să departajăm cele mai bune referate. Cu toţii aţi fost la înălţime, aţi reuşit să pătrundeţi inimile noastre prin puterea cuvântului scripturistic pe care l-aţi înveşmântat în expresiile şi aprecierile Sfinţilor Părinţi. Felicităm de asemenea pe profesorii îndrumători care v-au fost alături şi v-au îndreptat paşii şi inimile spre învăţătura cea dreaptă a Sfintei noastre Biserici”. De asemenea, părinte insector Gheorghe Pârva a spus: „Nu întâmplător patronul acestei frumoase întreceri oratorice este Sfântul Ioan Gură de Aur. El este părintele omiliei noastre bisericeşti. De aceea trebuie să aveţi evlavie la el, să-i urmaţi modelul şi să-l rugaţi pentru luminarea minţii şi inimii pentru a pătrunde adevărul Scripturii”.
Pentru faza finală a concursului s-au calificat la secţiunea seniori: Cătălina Dobre, de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Segarcea, Tania Stănescu, Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, Petruţa Ciucă, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, iar la secţiunea juniori: Irina Buzatu, de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Segarcea, Roxana Marin, elevă la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova şi Adnana Tănăsoiu, de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova.

La Severin, concursul a fost găzduit de Biserica „Sfântul Gheorghe”


 Finaliştii mehedinţeni
La Drobeta Turnu Severin, faza preliminară a concursului a avut loc Biserica „Sfântul Gheorghe”. Pentru faza finală s-au calificat, la secţiunea seniori: Flavia Vîlsan, de la Colegiul Naţional „Traian” din Turnu Severin, Valentina Bojincă, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Severin, Ionuţ Lăsculescu, elev la Colegiul Tehnic „Decebal” din Dr. Tr. Severin. La secţiunea juniori vor merge mai departe elevii: Ana– Maria Filip şi Silvia Burciu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Turnu Severin şi Aurora Iuga, de la Liceul Pedagogic „Ştefan Odobleja” din Turnu Severin.
            Festivalul de oratorie creştină „Sfântul Ioan Gură de Aur”, aflat anul acesta la a VII-a ediţie, este organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Gorj şi Mehedinţi.

 Diac. Ioniţă Apostolache