09.05.2011 – Congresul Tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei: Întâlnire pe tema familiei creştine în Parohia Strâmba Jiu

Relatari


Peste 100 de tineri din Arhiepiscopia Craiovei s-au întâlnit în Parohia Strâmba Jiu


 
Mănăstirea „Sfânta Treime” şi Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea gorjeană Strâmba Jiu au găzduit în perioada 6 – 8 mai lucrările celei de-a opta ediţii a Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei. Tema întâlnirii a fost „Familia creştină ieri, azi şi mâine”.

Lucrările congresului au fost deschise de IPS Părinte Irineu


Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de Biroul de învăţământ şi catehizare a tineretului, Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, Mănăstirea „Sfânta Treime” şi Parohia Strâmba Jiu, a reunit peste 100 de tineri din întreaga eparhie.

Pr. conf. univ. dr. Picu Ocoleanu


„Biserica din casa ta”
Activitatea a început în seara zilei de vineri, 6 mai, prin conferinţa părintelui conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre problematica socială şi perspectivele teologice care încadrează familia creştină: „Dacă ar fi să trasăm un diagnostic familiei de ieri şi de astăzi, am putea spune că partea bună a trecutului era faptul că oamenii rămâneau aproape de adevăr, de Biserică. Pe de altă parte, astăzi lucrurile s-au separat de ceea ce este autentic şi stau izolate într-un loc din care cu greu le mai putem aduna pentru a le readuce pe calea cea dreaptă. Căsătoriile de probă au devenit tot mai frecvente, iar divorţul ţine capul de afiş în societate. Nu ştim nici pe departe care este direcţia în care familia se va îndrepta mâine. Cu toate acestea, Sfântul Apostol Pavel oferă definiţia cea mai cuprinzătoare a familiei, el o numeşte „biserica din casa ta”, adică locul în care trebuie să te jertfeşti pentru cel iubit, fără să ceri nimic în schimb şi fără să aştepţi în nici un fel recunoştinţă”.
Căsătoriile de probă, dezaprobate de Biserică
Lucrările congresului au fost deschise oficial a doua zi, la complexul parohial din localitatea Strâmba Jiu, prin cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu. „Toată viaţa ne este înveşmântată de Dumnezeu, deoarece, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, „în El trăim, ne mişcăm şi suntem”. Pornind de la aceste cuvinte pline de consistenţă duhovnicească deducem că avem o existenţă dinamică şi plină de sens. Prin urmare, familia nu este ceva întâmplător sau accidental. Nu ne naştem dintr-o întâmplare, ci dintr-un angajament liber consfinţit, de aceea căsătoriile de probă sunt dezaprobate de Biserică. De aceea, tinerii trebuie învăţaţi să devină complementari în iubire, să-şi apropie calităţile celorlalţi şi să lupte împotriva defectelor personale şi a patimilor care îi înconjoară. Numai în felul acesta putem să cizelăm şi să dezvoltăm o societate sănătoasă. Dacă nu luptăm mai întâi cu propriile noastre patimi, cum ne vom putea creşte copiii în frica lui Dumnezeu şi în litera moralei creştine? Nu suntem numai moştenitorii unor aptitudini biologice, ci şi mesageri ai mesajului dumnezeiesc spre veşnicie, imprimat în fiinţa noastră prin Taina Sfântului Botez”, a spus IPS Irineu. La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a ţinut să îi felicite pe organizatori şi i-a binecuvântat pe tinerii prezenţi.
În continuare, tinerii au vizionat filmul rusesc „Cine leagănă copilul”, iar părintele Antonie Făinişi, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Strâmba Jiu, a făcut o reflecţie amplă asupra peliculei. Subiectul întâlnirii a fost dezvoltat în cadrul a şase echipe de lucru, iar răspunsurile discutate în plen. După prânz, tinerii au vizitat biserica parohială. Ziua s-a încheiat printr-o seară de tineret, organizată de părintele Făiniş şi de membrii grupului parohial.

Tinerii oratori au primit premii şi diplome din parte Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”


Finala Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Tot în cadrul congresului a fost organizată şi faza finală a Festivalului de oratorie creştină „Sfântul Ioan Gură de Aur”, pentru judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Din comisia de evaluare au făcut parte: pr. Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, pr. Ovidiu Polexă, consilier catehizare şi tineret în cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi pr. Antonie Făiniş. În urma evaluării discursurilor, juriul a stabilit următoarea ierarhie: la secţiunea seniori, Cătălina Dobre, de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Segarcea, a obţinut locul I, elevele Tania Stănescu, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova şi Flavia Vîslan, de la Colegiul Naţional „Traian” din Turnu Severin, au obţinut premiul II, premiul al III-lea fiind adjudecat de eleva Valentina Bojincă, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Severin. La secţiunea juniori s-au obţinut următoarele premii: premiul I – eleva Irina Buzatu, de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Caracal, premiul II – elevele Aurora Iuga şi Adnana Tănăsoiu, de la Liceele „Ştefan Odobleja” din Turnu Severin şi „Henri Coandă” din Craiova şi premiul III – Petra Olingher, elevă a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Premiile au fost asigurate de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. La final, au fost premiaţi şi finaliştii fazei pe eparhie la concursul naţional „Copilul în familie”.
Congresul a fost încheiat duminică prin Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de preoţi la biserica Parohiei „Strâmba Jiu”.
Sursa: Ziarul Lumina, 9 mai 2011.