13.05.2011 – Retrospectiva culturală în Mitropolia Olteniei: Ansamblul lui Brâncuși propus pentru patrimoniul UNESCO

Relatari

Ansamblul „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu va fi inclus în curând pe lista patrimoniului UNESCO

 
Cele mai importante evenimente culturale din Mitropolia Olteniei au vizat, săptămâna aceasta, Ansamblul „Constantin Brâncuşi” din Municipiul Târgu Jiu și  creația literară a mitropolitului Bartolomeu Anania. De asemenea joi, 12 mai, Biblioteca Județeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a serbat Ziua Internațională a Familiei.
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național va demara în curând demersurile necesare pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Constantin Brâncuși” („Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” și „Coloana Infinitului”) din Târgu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Inițiativa este susținută de Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, precum și de numeroși oameni de cultură, artiști, politicieni, jurnaliști, personalități ale societății civile, iubitori ai lui Brâncuși din țară și din străinătate. „Acest obiectiv este o valoare a întregii națiuni. Întocmirea dosarului constituie un efort imens care trebuie susținut simultan de Ministerul Culturii și de Consiliul Local Târgu Jiu”, au declarat reprezentanții ministerului.
 Festival de literatură în cinstea mitropolitului Anania
Prima ediție a Salonului Național de Literatură „Rotonda Plopilor Aprinşi” a reunit la Râmnicu Vâlcea, timp de trei zile (11 – 13 mai), peste 40 de scriitori din România, Republica Moldova si Ucraina. Manifestarea a fost închinată operei literare a regretatului mitropolit Bartolomeu (Valeriu) Anania.
Salonul Național de Literatură „Rotonda Plopilor Aprinși” se va desfășura anual, în prima jumătate a lunii mai, în doua secțiuni, în municipiul Ramnicu Vâlcea și într-o altă localitate din județ. În acest an, localitatea aleasă a fost Prundeni. La acestă primă ediție au participat scriitori consacraţi din Republica Moldova, precum: acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor, acad. Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Vasile Căpățână. Au fost prezenţi de asemenea numeroşi oameni de cultură din Ucraina (Cernăuți), București, Craiova, Sibiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea. Activitatea a fost organizată de Centrul Multicultural „Sofianu” Ramnicu Vâlcea, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, Fundația Culturală „Curierul de Vâlcea”, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” şi a cuprins mai multe medalioane literare, standuri de vânzare de carte, conferințe și vizite la mânăstirile din zonă.
            Tot săptămâna aceasta, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a organizat, în cadrul Secției „Adrian Păunescu”, o manifestare dedicată Zilei Internaționale a Familiei. Au participat elevi de clasa a IX-a și a X-a de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, coordonați de prof. Claudia Balaci.

Daniela Ramona

Poarta Sărutului