20.05.2011 – Simpozion Naţional Studenţesc pe teme biblice la Tismana: „Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură”

Relatari
 


Simpozionul Naţional Studenţesc de la Tismana a ajuns anul acesta la a patra ediţie


În perioada 17 – 19 mai, Mănăstirea Tismana a găzduit lucrările Simpozionului Naţional Studenţesc cu tema „Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură”. Cu acest prilej a fost lansat volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat la Editura „Mitropolia Olteniei”.
Activitatea, ajunsă anul acesta la cea de a patra ediţie, a fost organizată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de către Facultatea de Teologie din Craiova, prin secţia disciplinelor biblice, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei şi Mănăstirea Tismana. Pe parcursul celor trei zile de lucru (17 – 19 mai), 23 de studenţi de la mai multe facultăți de teologie din țară au susţinut în plen referatele pregătite şi au purtat discuţii pe marginea subiectului stabilit.
Participanţii au primit premii şi diplome din partea organizatorilor

Un simpozion cu tradiție
Lucrările au luat sfârşit joi, 19 mai, printr-o festivitate de premiere. În deschiderea ceremoniei, dl. lect univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu a transmis celor prezenţi mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu şi a evidenţiat evoluţia pozitivă a simpozionului în decursul celor patru ani: „Întâlnirile noastre de aici, din Lavra Sfântului Nicodim de la Tismana, au devenit deja tradiţie pentru facultatea noastră de teologie. Ne aflăm la cea de a patra ediţie a simpozionului şi, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, am reuşit să punctăm, prin lucrările susţinute, principalele aspecte ale Tainei Sfântului Botez şi Sfintei Cununii, încadrându-ne astfel în rânduiala stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs. Ne bucură nespus să vedem cum, de la un an la altul, calitatea referatelor prezentate aici creşte vizibil prin implicarea dumneavoastră”.
A fost lansat volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”

O nouă apariţie editorială
Tot în cadrul manifestării a fost lansat şi volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat de curând la Editura „Mitropolia Olteniei”. Lucrarea încorporează referatele susţinute de studenţi anul trecut, în cadrul celei de a treia ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de le Tismana. În acest context, dl. prep. univ. dr. Mihai Ciurea a dat citire mesajelor de apreciere primite din partea mai multor specialişti şi profesori universitari din ţară. „Calitatea ştiinţifică deosebită a seminarului de anul trecut, în afara faptului că a atras un număr impresionant de studenţi teologi din întreaga ţară, se confirmă în faţa noastră prin volumul editat, volum de o calitate grafică, desăvârşire şi ţinută artistică cu totul remarcabile. Volumul pe care îl admirăm cu toţii este o manifestare concretă a nobleţii spirituale, a delicateţei artistice, a gingăşiei spirituale ale autorilor, fapt care dovedeşte odată în plus calitatea de netăgăduit a activităţii dumneavoastră”, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prodecanul Facultăţii de Litere din Craiova şi directorul Departamentului de Calitate şi Imagine al Universităţii din Craiova. Au mai transmis mesaje de felicitare: pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, cadru didactic al Facultăţii de Teologie „Iustin Patriarhul” din Bucureşti, prof. univ. dr. Sorin Damean, şeful catedrei de istorie al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova şi Sorin Tudor, directorul Editurii Universitaria din Craiova. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii Editurii „Mitropolia Olteniei”, în frunte cu directorul Adrian Boldişor.

Diac. Ioniţă Apostolache

  

Simpozion Naţional Studenţesc