24.05.2011 – Târgul Meşterilor Populari din Târgu Jiu: O sărbătoare a iconarilor gorjeni

Interviuri si reportaje

Icoane realizate de Alina Dorobanţu

Judeţul Gorj ar putea fi denumit cu uşurinţă „lada de zestre a României”, datorită tradiţiei populare pe care a păstrat-o în decursul timpului. Acest lucru este confirmat în fiecare an la Târgu Jiu, în perioada 18 – 22 mai, unde zeci de icoane pictate pe lemn, sticlă, pânză, piatră sau scoarţă de copac, trezesc admiraţia şi uimirea pelerinilor din toată ţara.

„Pasiunea pentru pictură şi îndeosebi pentru pictura de icoane este darul meu pentru semenii”, Alina Dorobanţu, artist popular din Alimpeşti, judeţul Gorj.


            Adelina Dorobanţu are 41 de ani şi este din localitatea Alimpeşti, judeţul Gorj. Anul acesta a venit la Târgu Jiu cu o întreagă colecţie de broderii populare, precum şi cu o serie de icoane, pictate pe lemn şi sticlă. Despre frumoasa ei pasiune, artista povesteşte: „În copilărie, bunica mă ducea mereu la biserică. Acolo am descoperit frumuseţea icoanelor şi am simţit profunda lor încărcătură spirituală. De-a lungul vieţii am avut mai multe încercări, dar Dumnezeu m-a ajutat de ficare dată să trec peste ele şi să îmi păstrez speranţa în bine, credinţa şi iubirea. Pasiunea pentru pictură şi îndeosebi pentru pictura de icoane este darul meu  pentru semenii”.

Alina Coconu pisctează icoane pe scoarţă de copac, ceramică sau coajă de ou


           
Icoane pictate pe scoarţă de copac sau ceramică
            Alina Coconu are 26 de ani, s-a născut şi trăieşte tot în comuna Alimpeşti. A descoperit că are talent artistic încă din copilărie. A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Târgu Jiu, dar pictează icoane de puţin timp. Tânăra spune că pictura îi conferă o stare de linişte interioară, o ajută să se detaşeze de problemele cotidiene. De când s-a apucat de pictat şi-a schimbat optica asupra vieţii, a înţeles mult mai multe lucruri legate de viaţa Bisericii. În vara acestui an, artista va susţine examenul de admitere la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pentru specializarea Artă Sacră. Îşi doreşte foarte mult ca operele sale să fie bineplăcute lui Dumnezeu şi oamenilor: „Nu putem face lucruri perfecte, numai Dumnezeu are atributul acesta, însă vreau să devin din ce în ce mai bună. Acum am mai multă linişte în suflet, văd lucrurile altfel, sunt fericită şi merg la biserică mult mai mult decât înainte”.  A dus toate icoanele realizate în ultima vreme la biserica din localitatea Alimpeşti, unde au fost sfinţite. Creaţiile ei sunt realizate pe lemn, coajă de ou, sau ceramică. La Târgul meşterilor populari de la Târgu Jiu a participat cu o serie de icoane, realizate pe scoarţă de copac, cioturi (bucăţi neregulate) de lemn, ceşti sau căni de ceramică veche.

Icoane pictate pe ceramică și lemn de Alina Coconu


 

Pr. Dragomir Ţicleanu, 

Maria Ţicleanu