07.06.2011 – Simpozion Naţional în Episcopia Severinului şi Strehaiei: „Mehedinţi –istorie, cultură şi spiritualitate”

Relatari

IPS Irineu a vorbit despre Tainele Sfântului Botezului şi Sfintei Cununii

Episcopia Severinului și Strehaiei a găzduiește în perioada 6-8 iunie lucrările Simpozionului Naţional „Mehedinţi –istorie, cultură şi spiritualitate”, aflat anul acesta la cea de a IV-a ediţie. Tematica referatelor a fost canalizată în special spre Tainele Botezului şi Cununiei, la care s-a adăugat şi comemorarea a 190 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu.
             Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 6 iunie, în localitatea mehedinţeană Baia de Aramă. în cadrul căreia Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a rostit cuvânt de întâmpinare pentru invitaţii şi participanţii la simpozion.
            La eveniment au participat: Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi, profesori şi oameni de cultură din întreaga ţară.
            Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost transmis de arhimandritul Policarp Chiţulescu, Consilier Patriarhal şi Director al Bibliotecii Sfântului Sinod, care a susţinut şi comunicarea „Consideraţii asupra viziunii Sf. Ioan Gură de Aur despre Botez”
            Lucrările au fost deschise prin cuvântul de bun venit al Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, gazda simpozionului: „Îi aducem laudă Bunului Dumnezeu pentru această întâlnire de suflet, întrucât comunicările au şi  menirea de a ne zidi sufleteşte şi a completa carenţele în ceea ce priveşte unele aspecte istorice. Când zicem Revoluţia de la 1821 nu ne referim numai la panduri şi la Tudor Vladimirescu, ci şi la suferinţa prin care a trecut poporul nostru şi la necazurile provocate de turcii cotropitori. Au fost momente foarte grele pentru locuitorii acestor sate, motiv pentru care o parte de săteni s-au organizat sub conducerea lui Tudor. Fie ca pe viitor să fim păziţi de asemenea necazuri şi să facă Dumnezeu ca toată lumea să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină”.
 „În unirea pământească, omul trebuie să fie preocupat de unirea cu Dumnezeu”
            În prelegerea susţinută, IPS Părinte Irineu a evidenţiat principalele aspecte dogmatice care se pot desprinde din Tainele Sfântului Botez şi Cununiei: „Orice creştin botezat devine purtător de Dumnezeu, Hristofor şi Teofor. În interiorul nostru sălăşluieşte Sfânta Treime, de aceea putem spune cu Fericitul Augustin: «Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne, şi neliniştit este sufletul nostru până ce se va odihni întru Tine». Comuniunea pe care Domnul Hristos a dorit-o pentru noi este în Botez şi în Biserică, «Un Domn, o credinţă şi un Botez» (Efeseni 4,5). Pe de altă parte, în Taina Sfintei Cununii se observă atât unitatea, cât şi creşterea orizontală, înmulţirea neamului omenesc. Unirea cu Dumnezeu nu exclude unirea dintre oameni, ci chiar o implică. În unirea pământească, omul trebuie să fie preocupat de unirea cu Dumnezeu, care depăşeşte toate genurile, după cum bine zice Sfântul Apostol Pavel”.

Corul Kinonia a susţinut un recital de cântece patriotice şi populare


            În cadrul primei sesiuni de comunicări au fost lansate şi volumele: „ Mehedinţi, istorie cultură şi spiritualitate”, Ediţiile  II şi  III. De asemenea, în cadrul manifestării, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut un recital de cântele populare şi patriotice, închinate pandurului din Vladimiri.

Cătălin Cernătescu

 

Simpozion Naţional în Episcopia Severinului şi Strehaiei