09.06.2011 – Olimpiada județeană „Meşteşuguri artistice tradiţionale”: Elevii doljeni s-au întrecut în măiestrie

Relatari

Tinerii au confecţionat obiecte populare olteneşti

Muzeul Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, faza judeţeană a olimpiadei naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Timp de două ore, 18 tineri din judeţul Dolj au confecţionat obiecte tradiţionale olteneşti, printre care s-au numărat şi icoane de vatră, pe sticlă şi lemn.
 Manifestarea s-a desfăşurat pe esplanada Casei Băniei, în vecinătatea Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Locaţia a fost aleasă special pentru ca lucrările concurenţilor să fie văzute şi admirate de cât mai mulţi craioveni. Ionuț Smarandache, coordonatorul fazei judeţene, a dat mai multe detalii organizatorice despre concursul de anul acesta: „Ne-am propus anul acesta să ieșim mai mult în public cu această olimpiadă. De aceea o organizăm în parteneriat cu Muzeul Olteniei, prin Secția de Etnografie. Avem doisprezece meșteșuguri pentru care s-au înscris 18 copii. Trei dintre concurenți vor merge mai departe, la faza națională, care se va desfășura la Sibiu, în perioada 25-31 august, în cadrul Complexului Naţional Muzeal « Astra »”.

 
 

Printre meşteşugurile înscrise în concurs s-a numărat şi pictura de icoane

 

Meșteșugurile tradiționale acceptate în concurs sunt: olăritul, țesutul, brodatul, confecționarea de podoabe, cojocăria, curelăria, sculptura în lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, a osului sau a cornului, confecționarea instrumentelor muzicale, pictura de icoane pe lemn sau pe sticlă, încondeiatul ouălor şi împletirea de coşuri. În conformitate cu regulamentul, participanţii se vor prezenta la Sibiu îmbrăcaţi costumul popular specific localității de origine.
Cu privire la scopul acestei acţiuni, Cornel Bălosu, şeful Serviciului Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei, a spus: „Dorim ca prin această acţiune să-i canalizăm pe tinerii noşti spre descoperirea valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, în perspectiva dezvoltării talentului şi aptitudinilor. Urmărim de asemenea şi dezvoltarea abilităţilor practice în vederea promovării exemplificării efortului nostru, spre folosul şi delectarea iubitorilor de astă”.
În cadrul Olimpiadei are loc și cea de a XIV-a ediție a Concursului Național de Pictură Religioasă „Icoana din sufletul copilului”, eveniment organizat sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române.

Daniela Bădescu