20.06.2011 – Duminica „Tuturor Sfinţilor” în capitala Olteniei: IPS Irineu a resfinţit Biserica Băşica

Fără categorie Relatari
 
Sute de credincioşi au venit la rugăciune în Biserica parohiei „Toţi Sfinţii” – Băşica din Cetatea Băniei, care a fost resfinţită de IPS Părinte Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
 Desăvârşirea – „chemarea şi scopul existenţei noastre”
În cuvântul de învăţătură, IPS Irineu le-a vorbit credincioşilor despre importanţa chemării pe care Dumnezeu o adresează fiecărui creştin botezat: „Îl chemăm pe Dumnezeu în viaţa noastră pentru a o umple de conţinut şi de sfinţenie. De aceea Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă: „Fiţi, dar, desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârşit este” (Matei 5, 48). Prin urmare chemarea şi scopul existenţei noastre este desăvârşirea, adică trăirea în comuniune deplină cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi. Această posibilitate ni se deschide prin Taina Sfântului Botez, când suntem pecetluiţi de Dumnezeu cu nume creştin pentru a începe călătoria spre Împărăţia Cerurilor”. Perspectiva desăvârşirii noastre ca fiinţe create după chipul lui Dumnezeu este strâns legată de exemplul de vieţuire al sfinţilor. În acest sens, Mitropolitul Olteniei a spus: „Prăznuim astăzi sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Îi cinstim pentru că le purtăm numele şi astfel îi avem ca protectori şi mijlocitori în Împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, este necesar, ca la Taina Sfântului Botez, pruncii să primească nume creştine, de sfinţi”.
            De asemenea, părintele Ion Drăguşin, parohul Bisericii „Toţi Sfinţii”, a ţinut să mulţumească tuturor binefăcătorilor care au contribuit la finalizarea lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare a sfântului locaş. Astfel, la propunerea părintelui protoiereu, Florin Bonea, au primit gramate de mulţumire domnii Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi Petre Petrescu, deputat de Dolj.
 
Biserica parohiei „Toţi Sfinţii” – Băşica

Biserică monument istoric
Biserica „Toţi Sfinţii” – Băşica din Craiova a fost zidită în perioada 1710-1730, de către paharnicul Chiriac Jianu, împreună cu fiul său Stan Jianu. Numele de „Băşica” vine de la vechea turlă, construită în formă de sferă, care atrăgea privirile celor ce treceau prin apropiere. A fost distrusă integral în urma cutremurului din anul 1830, în locul ei fiind aşezată o alta mai mică, meşteşugită din bârne de stejar şi blăni. Pictura iniţială nu s-a păstrat, fiind înlocuită în anul 1912, odată cu repararea sfântului locaş, de către zugravii Ioanid şi Petrescu.
Marele istoric Nicolae Iorga aminteşte de Biserica Băşica în lucrarea sa „Oraşele Olteniei”, remarcând în principal „zidurile groase, ferestrele spaţioase şi rezonanţa aleasă”.
În anul 2005, prin strădania părintelui paroh, Ion Drăguşin, a fost obţinută  o finanţare din fonduri europene în vederea restaurării sfântului locaş. „Restaurarea a constat în subzidire, ranforsarea zidurilor cu o centură de beton, restaurarea picturii, înlocuirea acoperișului, a instalaţiei electrice, consolidarea absidelor interioare, înlocuirea sistemului de încălzire, placarea pardoselii cu piatră de calcar, asigurarea instalaţiei anti trăsnet, refacerea canalizării şi reamenajare curţii bisericii şi a clopotniţei”, afirmă părintele paroh Drăguşin.
Actualmente, Biserica „Toţi Sfinţii” din Craiova figurează pe lista monumentelor istorice.

Diac. Ioniţă Apostolache

Gheorghe Cioiu

Credincioșii au primit lumina din partea IPS Irineu
Biserica „Toţi Sfinţii” – Băşica a fost resfinţită de IPS Părinte Irineu

În Duminica Tuturor Sfinţilor, prima de după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii „Toţi Sfinţii” – Băşica din Craiova. La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit a ţinut un cuvânt de învăţătură.