24.06.2011 – Liturghie arhierească la Catedrala „Madona Dudu”: Teologii craioveni au depus jurământul

Relatari
Absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova, alături de părinţii profesori
Absolvenții Facultății de Teologie din Craiova, promoția iunie 2011, au depus jurământul joi, 23 iunie, în Catedrala „Madona Dudu”. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. 
Peste 40 de teologi craioveni, absolvenţi ai Facultăţii de Teologie, promoţiaiunie 2011, au participat la ceremonialul de depunere a jurământului, organizat în Catedrala „Maica Domnului Dudu” din Cetatea Băniei. La eveniment a participat întregul corp profesoral, în frunte cu IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, precum şi părinţi, prieteni sau cunoscuţi ai absolvenţilor. 

 
„Fără Hristos nu puteţi face nimic”
Programul a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Irineu, alături de părinţii profesori prezenţi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a explicat pericopa evanghelică duminicală referitoare la minunea „Potolirii furtunii pe mare”: „Din Evanghelia de astăzi putem înţelege mai bine realitatea în care ne aflăm. Astfel, corabia despre care ne vorbeşte evanghelistul este Biserica Mântuitorului Hristos. La cârma ei stau Sfinţii Apostoli, după cum putem vedea într-o prefigurare iconică a unei fresce de la Mănăstirea Horezu. În centrul ei se află Însuşi Hristos Domnul, reprezentat în această icoană în chipul Pâinii şi al Vinului. Din toate părţile, valuri imense izbesc corabia şi cu toate acestea, ea este purtată de Apostoli spre limanul vieţii veşnice”. În continuare, IPS Părinte i-a îndemnat pe proaspeţii absolvenţi să sporească cu grijă învăţăturile dobândite pe parcursul celor patru ani de studii universitare, spre folosul şi lauda Sfintei Biserici. „În curând, fiecare va trebui să păşească pe marea aceasta învolburată a vieţii. În fiecare clipă a vieţii voastre să va aduceţi aminte de cuvintele Domnului care spune «În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea» (Ioan 16, 33), pentru că fără de El nu veţi putea face nimic. De aceea, acum, în aceste momente sfinte, vă încredinţez Sfântului Duh şi Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră, să aveţi spor bogat, activitate rodnică, pace şi familii frumoase”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa Irineu, Mitropolitul Olteniei. În cadrul ceremoniei, fiecare absolvent a rostit cu voce tare jurământul de credinţă şi a fost binecuvântat de IPS Părinte Irineu.

Diac. Ioniţă Apostolache

 

  

Teologii craioveni au depus jurământul