27.06.2011 – Duminica Sfinţilor Români în Arhiepiscopia Craiovei: Resfinţirea Bisericii din Parohia gorjeană Şasa

Relatari

IPS Irineu a resfinţit biserica parohială din Şasa de Gorj

 
Câteva sute de credincioşi din Parohia Şasa, judeţul Gorj, au participat duminică, 26 iunie, la resfinţirea Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Momentul a reprezentat încununarea ostenelilor depuse în ultimii doi ani pentru renovarea şi restaurarea sfântului lăcaş. 

Credincioşii prezenţi au primit lumină din partea IPS Părinte


             La ceas de aleasă sărbătoare, slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
  
Sfinţii lui Hristos – „înaintaşi şi mijlocitori înaintea Tronului Ceresc”
            În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a dezvoltat învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică, referitoare la chemarea primilor patru Sfinţi Apostoli: „Petru şi Andrei, Ioan şi Iacov au auzit glasul Domnului, au lăsat toate cele lumeşti la o parte şi i-au urmat Lui, devenind «pescari de oameni». Ei au mers până la marginile pământului pentru a răspândi învăţătura Mântuitorului Hristos, pentru a semăna Cuvântul lui Dumnezeu în inimile oamenilor. Sfinţilor Apostoli le-au urmat, într-o succesiune neîntreruptă până în zilele noastre, episcopii şi preoţii pe care Sfântul Duh i-a rânduit spre păstorire în parohii, comunităţi, cetăţi, într-un cuvânt în Biserica lui Hristos, după îndemnul: «Câte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer» (Matei,18,18). În acest fel, Sfântul Duh a rămas în Biserica noastră, cea una, sfântă, sobornicească şi apostolească, dăruind peste secole o pleiadă de sfinţi din rândul clericilor, monahilor şi monahiilor, dar şi din rândul credincioşilor. De aceea, s-a rânduit ca în cea de a doua duminică de după Rusalii să fie prăznuiţi Sfinţilor Români, răsăriţi din neamul nostru. Printre ei amintim pe cei care au vieţuit aici, pe pământurile Olteniei noastre: Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Ioan Valahul, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, sau Sfântul Irodion de la Lainici, canonizat în urmă cu numai câteva săptămâni. În ei avem înaintaşi şi mijlocitori înaintea Tronului Ceresc, dar şi modele de jertfă pentru dobândirea mântuirii” a încheiat IPS Irineu.

Resfinţirea Bisericii din Parohia gorjeană Şasa


            Pentru osteneala depusă în lucrarea de renovare şi înfrumuseţare a sfântului lăcaş, preotul paroh, Gheorghe Tănase, a primit rangul de iconom. De asemenea, au mai fost acordate două gramate de mulţumire pentru reprezentanţii autorităţilor locale care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de restaurare.     

Gheorghe Cioiu

Biserica parohială din Şasa poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului