La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul Frumusețea sfințeniei scris de cunoscutul teolog grec Hrisostom Stamoulis, traducerea din limba neogreacă fiind realizată de drd. Nicușor Deciu, informează Agenţia de ştiri Basilica.
Autorul lucrării este un cunoscut profesor de teologie de la Facultatea de Teologie din Tesalonic, succesor original al celebrului dogmatist Nikos Matsoukas, compozitor şi poet, cercetător cu reale preocupări în domeniul Patristicii, ermineut consacrat al Sfântului Chiril al Alexandriei despre care a scris numeroase studii, dar şi un bun cunoscător în domeniul artelor, precum şi teolog implicat în dialogul teologiei cu lumea culturală din Grecia.
După cum precizează traducătorul, lucrarea profesorului Hrisostom Stamoulis, reprezintă un eveniment unic în spaţiul editării de carte teologică din ţara noastră, în principal datorită originalităţii demersului teologic foarte cuprinzător, prin care autorul încearcă o sinteză diacronică a teologiei frumosului, dar totodată şi provocarea mediului cultural la o deschidere spre modul de existenţă divino-uman, specific Ortodoxiei.
Frumuseţea Sfinţeniei – Prolegomene la o estetică filocalică a Ortodoxiei este o carte care îşi propune să abordeze un domeniu mai puţin explorat în teologia ortodoxă românească de până acum, anume estetica teologică. Tema de bază, în jurul căreia se ţese apoi întreaga demonstraţie a lucrării, este aceea legată de sensul existenţei simţurilor omului în teologia ortodoxă şi posibilitatea acestora de a se împărtăşi de frumuseţea dumnezeiască şi necreată.
Având în vedere caracterul ei larg şi deschis către cultura laică, lucrarea profesorului Stamoulis poate constitui un important reper pentru teologia estetică românească şi, totodată, un necesar mijloc de dialog cu lumea culturală.