26.07.2011 – O nouă locaţie socială sub oblăduirea Bisericii din Oltenia: Centrul „Mitropolitul Firmilian” din Craiova a fost inaugurat

Relatari

 
Noul centru de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian” din Craiova a fost inaugurat astăzi. La eveniment a fost prezent Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a binecuvântat noua lucrare.

 
         
   Serviciul de asistenţă socială din Arhiepiscopia Craiovei s-a îmbăgăţit cu încă un centru, destinat de data aceasta persoanelor vârstnice. Noua locaţie poartă numele vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian Marin al Olteniei şi este aşezată vis a vist de Centrul Eparhial. După aproape doi ani de osteneală, centrul a fost în sfârşit inaugurat în prezenţa IPS Părinte Irineu. Au mai participat: reprezentanţi din autorităţilor publice locale, Organismului Intermediar pentru Implementarea Programului Operaţional Regional şi Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, angajaţi ai Asociaţiei Vasiliada, precum şi alţi reprezentanţi ai ONG-urilor cu activităţi în domeniul social din Craiova şi nu numai.

           
            „Dorim să fim alături de bătrânii noştri”
            Evenimentul a debutat cu slujba de sfinţire, săvârşită de părinţii protoierei Florin Bonea, de la Protopopiatul Craiova Sud şi Cornel Pârvu, de la Protoieria Băileşti. În continuare, părintele Adrian Stănulică, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi director executiv al Asociaţiei Vasiliada, a prezentat pe larg principalii parametrii ai proiectului de restaurare şi a detaliat scopul viitoarelor activităţi sociale pe care se vor plia programele centrului. În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit a felicitat dăruirea celor care au s-au implicat în finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a actualului spaţiu social. „Prin acest centru ne dorim să fim alături de bătrânii noştri, să le readucem în suflete bucuria vieţii şi binecuvântata mângâiere a comuniunii eclesiale”, a mai spus Înalt Preasfinţia Sa. Iniţiativa Arhiepiscopiei Craiovei a fost felicitată şi de Ion Preoteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, care a luat parte la eveniment.

            În cadrul aceleiaşi manifestări, membrele Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române (SONFR), filiala Craiova, au serbat mutarea sediului în clădirea „Mitropolitul Firmilian”. În acest sens, Adriana Bursu, preşedinta SONFR Craiova, a spus: „În primul rând mulţumim IPS Părinte Irineu care, odată cu inaugurarea acestei locaţii, ne-a oferit un nou sediu. Suntem foarte aproape de Centrul Eparhial şi sperăm ca ajutorul şi implicarea noastră în problemele social-misionare ale Bisericii din Oltenia să prisosească de acum înainte”.
            Destinat persoanelor vârstnice, Centrul de zi „Mitropolitul Firmilian” va oferi servicii sociale pentru 350 de beneficiari pe toată perioada de sustenabilitate a proiectului. Astfel, în fiecare zi, timp de opt ore, 20 de persoane vârstnice vor fi asistate şi îndrumate de personalul centrului. Investiţia face parte din contractul de finanţare pentru proiectul „Acces social – reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea centrului social de zi pentru persoane vârstnice «Mitropolitul Firmilian»”, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de organism intermediar şi Arhiepiscopia Craiovei.

Diac. Ioniţă Apostolache