26.07.2011 – Sărbătoare pe malurile Dunării, la Orşova: Mănăstirea „Sfânta Ana” şi-a serbat ocrotitoarea

Relatari

Mănăstirea „Sfânta Ana” din Episcopia Severinului şi Strehaiei şi-a ocrotitoarea. Sfânta Liturghie a fost oficiată serbat luni, 25 iulie, de un sobor de arhierei în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Severinului şi Strehaiei.
 
A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, pe defileul Dunării, la Orşova, sute de credincioşi mehedinţeni să participe la prăznuirea Sfintei Ana, ocrotitoarea cunoscutului aşezământ monahal, ctitorit în perioada interbelică. Anul acesta, sărbătoarea a început de duminică seara prin slujba de Priveghere. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de cinci arhierei, la altarul de vară al sfintei mănăstiri. Au participat: IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Siluan, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria şi PS Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
 
Sfânta Ana, exemplu de vieţuire peste veacuri
La final, credincioşii prezenţi au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Mitropolitul Olteniei care a evocat personalitatea, credinţa şi dăruirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Tot în acest sens, IPS Părinte a arătat că lumina faptelor sfintei au străbătut veacurile, purtând până în zilele noastre binecuvântarea Părintelui Ceresc. Exemplul ei de vieţuire, faptele bune săvârşite în timpul vieţii, toate puse sub semnul credinţei în Mântuitorul Hristos, constituie repere importante pentru existenţa oricărui creştin adevărat.
De asemenea, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru participarea la eveniment, precum şi maicii Iustina Popovici, stareţa cinstitului aşezământ şi tuturor ostenitoarelor din lavra de pe malurile Dunării. La final, cei cinci arhiereii au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii sfintei mănăstiri.
Mănăstirea Sfânta Ana a fost ctitorita de ziaristul Pamfil Şeicaru, combatant cu gradul de sublocotenent în  primul Război Mondial. Alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, cunoscutul jurnalist a reuşit să scape cu viaţă după explozia unui obuz, chiar pe locul actualei mănăstiri. Drept mulţumire, cei doi au promis înaintea lui Dumnezeu că vor ridica aici, pe Dealul Moşului, un locaş de închinare, în amintirea eroilor căzuţi la datorie. Noul aşezământ, pus sub ocrotirea Sfintei Ana, a fost târnosit de episcopul Vasile Lăzărescu, viitorul mitropolit al Banatului. Din  1945 şi până în 1990 a funcţionat ca restaurant, biserica fiind transformată în discotecă. În luna decembrie a aceluiaşi an, preasfinţitul Damaschin Severineanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, a săvârşit slujba de resfinţire a cinstitului aşezământ.