29.07.2011 – Eveniment editorial de marcă în Cetatea Băniei: Lansarea lucrărilor canonizării Sfântului Irodion

Relatari

Editura „Mitropolia Olteniei” a organizat joi, 28 iulie, lansarea lucrărilor canonizării Sfântului Irodion de la Lainici. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Sala mare a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova a primit joi seară peste 150 de craioveni, care au participat la evenimentul lansării oficiale a lucrărilor canonizării Sfântului Irodion de la Lainici (geanta care cuprinde: CD-ul cu slujba sfântului, DVD-ul cu viaţa și Cartea cu rânduiala liturgică aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române). Activitatea, organizată cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, a fost moderată de îndrăgita realizatoare de emisiuni radiofonice Gabriela Rusu Păsărin.

 „Nu noi l-am găsit pe sfânt, ci sfântul ne-a găsit pe noi”
 Şirul alocuţiunilor a fost deschis de IPS Părinte Mitropolit care a apreciat osteneala organizatorilor şi a rememorat principalele momente din căutarea, găsirea şi pregătirea canonizării Cuviosului Părinte Irodion Ionescu, stareţul Mănăstirii Lainici: „Momentul canonizării Sfântului Irodion reprezintă pentru noi toţi un eveniment de mare încărcătură spirituală. Niciodată nu ne-am gândit că vom avea sfintele sale moaşte la loc de cinste în Arhiepiscopia noastră, ci eram conduşi de o singură dorinţă: de a-l aşeza în calendar ca mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. Acest gând izvora din inimile tuturor şi trebuia îndeplinit pentru slava Sfintei nostre Biserici. Aşa se face că, de când am fost rânduit ca păstor al acestei frumoase zone, am avut în minte acest lucru, ca sfinţii noştri să fie cinstiţi cum se cuvine, aşa cum zice Sfântul Apostol Pavel: «Aduceţi-vă aminte de mai marii vostrii, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa» ( Evrei 13, 7). Ziua găsirii moaștelor Sfântului Irodion, pe 10 aprile 2009, în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Calinic, a fost cu adevărat rânduită de Dumnezeu. Fiecare moment a condus către fericitul eveniment al canonizării cuviosului părinte. Toată osteneala noastră a fost întărită de rugăciunile sale pentru că nu noi l-am găsit pe sfânt, ci sfântul ne-a găsit pe noi”. În continuare, IPS Părinte a apreciat realizarea tehnică deosebită a lucrărilor închinare canonizării Sfântului Irodion, felicitând în acest sens Editura „Mitropolia Olteniei” pentru toată osteneala.

 „Reprezentarea prin cromatică trebuie să fie o reprezentare cerească”
 Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, a detaliat principalele momente din viaţa Cuviosului Irodion, ca părinte duhonicesc al Sfântului Ierarh Calinic şi al monahilor de pe defileul Jiului. Tudor Nedelcea, cercetărot principal în cadrul Institutului „CS Nicolaescu Plopşor” din Craiova, a vorbit despre criteriile folosite în procesul de canonizare a unui sfânt. Al patrulea invitat, pictorul Grigorie Popescu, a realizat o adevărată erminie a cromaticii folosite în realizarea iocoanei sfântului: „Atunci când am început lucrul la această icoană am dorit să fie cu totul altceva decât ceea ce se făcuse până în momentul acela.  Reprezentarea prin cromatică trebuie să fie o reprezentare cerească. Verdele acesta îl găsim nu numai la Lainici, ci şi în grădina Raiului ceresc. Nuanţele de galben se împletesc asemenea cântărilor bisericeşti. Personalitatea sfântului, care a fost chemat de patru ori să facă ordine în mănăstire, este întărită prin prezenţa toiagului şi a metaniilor. Misiunea lui era una de rugător, de mijlocitor pentru ceilalţi, de împlinitor al cuvântului Evangheliei pe care o ţine în permanenţă la piept”. În finalul întâlnirii, părintele lect. univ. dr. Ion Rizea a făcut o scurtă prezentare a paşilor parcurşi în cercetarea vieţii sfântului.


 Manifestarea a fost încălzită de prezenţa Grupului Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova care a interpretat o serie de piese bizantine desprinse din slujba Vecerniei, Utreniei, Acatistului şi Paraclisului Sfântului Irodion.