14.08.2011 – Doctorul Constantin Ştefan din Craiova, specialist în microbiologie: Un model de medic creştin

Biografii luminoase

 
La opt ani de la trecerea la Domnul, istoria medicinei craiovene a păstrat memoria unui om dăruit de Dumnezeu spre îndreptarea şi vindecarea semenilor. Acesta este profesorul Constantin Ştefan, un inovator în profesia sa şi un exemplu de creştin.
Exemplul medicului Constantin Ştefan persistă şi astăzi în memoria cunoscuţilor, prietenilor, foştilor pacienţi sau colegilor de breaslă. S-a remarcat nu numai prin profesionalismul şi acurateţea cu care îşi practica profesia, ci mai ales prin nobleţea şi bunătatea sufletului său, desprinse parcă din file de vechi pateric.
Cântăreţul la strană a devenit microbiolog
Minunata sa poveste am aflat-o de la Renica Deva, fost cadru medical la Spitalul Clinic CFR din Craiova. Craiovean de origine, Ştefan a văzut lumina zilei la 11 mai 1929. Încă din fragedă pruncie a simţit cu putere chemarea lui Dumnezeu şi, la numai 14 ani, a hotărât să devină preot. La insistenţele părinţilor a urmat totuşi o carieră medicală, păstrând în suflet focul dragostei de Dumnezeu şi de semeni. După absolvirea prestigiosului Colegiu craiovean „Fraţii Buzeşti”, tânărul a bătut la porţile Capitalei, unde a fost admis în cadrul Institutului „Cantacuzino”. S-a perfecţionat pentru specializarea microbiologie.
Încercările vieţii nu l-au ocolit niciodată. Aşa se face că, la scurt timp după absolvire, medicul a fost repartizat la Băileşti, în judeţul Dolj. În toată activitatea sa profesională a fost prezent în mijlocul celor mai dificile probleme, de multe ori riscându-şi viaţa pentru binele fraţilor săi.
S-a regăsit în lucrurile sensibile, pline de culoare şi viaţă, muzica fiind întotdeauna pe primul loc. Această frumoasă pasiune l-a împins să urmeze cursurile de vioară din cadrul Şcolii Populare de Artă „Cornetti” din Craiova. Era aproape nelipsit de la biserică, unde de multe ori mergea pentru a cânta la strană. Locul său de suflet a rămas, până la trecerea sa la Domnul, Biserica Mântuleasa.
„Părintele nostru doctor”
Cu o delicateţe ieşită din comun, doctorul Constantin nu reuşea niciodată să se supere pe ceva sau cineva. „Nu avea capacitatea de a urî sau de a purta resentimente. De multe ori ne povestea râzând nedumerit despre chemările repetate ale unui doctor, favorit al regimului comunist, care îl pusese să participe la un examen de dosare, nefiindu-i suficient înaltul profesionalism, dedicarea de care dădea mereu dovadă confratele său. Era însă clar pentru toată lumea ce nu înţelegea sau refuza să înţeleagă părintele nostru doctor, aşa cum îmi place să-l numesc”, mărturiseşte doctoriţa Renica Deva.
Suferinţa şi neputinţele fraţilor săi au stat întotdeauna la căpătâiul existenţei sale ca medic şi creştin. Prin pilda faptelor sale a reuşit să-i întărească şi să le aducă vindecare în trupuri şi suflete: „Nu ezita să vină de acasă aproape zilnic, pentru a citi o antibiogramă, mai devreme cu 16 ore decât o făceau colegii săi de breaslă. Nu cunoştea oboseala atunci când era vorba de suferinţele bolnavilor. Îşi lăsa orice treabă şi dădea soluţii pentru orice solicitare din spital sau din afară. Diagnosticul său era unul etiologic, reuşind să indice cu precizie cauza bolii. Nu refuza pe nimeni niciodată fie colegi, bolnavi, infirmieri. Erau lucruri care în mod tacit puteau fi lecţii de viaţă pentru studenţii şi rezidenţii de care se ocupa”, mai spune dr. Deva.
Mărturii ale foştilor pacienţi
La înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova, medicul nostru a fost ales să predea microbiologia. Graţie profesionalismului său, a fost consultat de cunoscutul profesor C. Voicescu. A reuşit să-şi transforme munca într-o adevărată luptă pentru viaţă, aruncată aproape dincolo de incidenţa morţii.
Anul acesta s-au împlinit opt ani de la trecerea la cele veşnice a emeritului profesor. În acest context, activitatea şi personalitatea sa au fost rememorate şi evocate de colegii de breaslă sau de pacienţii care au aflat la el vindecare.
„Doctorul Constantin face parte din categoria medicilor dăruiţi de Dumnezeu pentru vindecarea şi îndreptarea celor bolnavi. Nu de puţine ori sfaturile sale au adus, ca la Spovedanie, epitimia necesară vindecării de suferinţă”, ne-a dezvăluit Diana Ciobanu, fost pacient.
„A învăţat generaţii întregi despre microbul microbiologiei. A fost un profesionist desăvârşit, cu o inimă mare de artist, din care izvorau neîncetat sentimente de înaltă trăire spirituală”, ne-a mărturisit şi dr. Valeria Toma.

diac. Ioniță Apostolache

Sursa: Ziarul Lumina