14.08.2011 – Liturghie arhierească la Catedrala „Madona Dudu” din Craiova: „Cererea noastră trebuie însoţită de stăruinţă şi lacrimi”

Relatari

 
În Duminica a IX-a de după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” – Madona Dudu din Craiova. La finalul slujbei, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură.

 
 Câteva sute de credincioşi au venit la rugăciune în Caterala „Madona Dudu” din Craiova, duminică, 14 august. În mijlocul lor a fost prezent IPS Părinte Irineu care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În felul acesta, Mitropolitul Olteniei a marcat înainte prăznuirea „Adormirii Maicii Domnului”, hramul catedralei chiriarhale.
 Modelul rugăciunii stăruitoare
                În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, IPS Părinte a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, despre „Umblarea pe mare – Potolirea furtunii”. „Sfântul Matei prezintă Evanghelia de astăzi ca pe un moment de reculegere, de rugăciune a Mântuitorului Iisus Hristos. De la el aflăm că Domnul S-a retras în pustie ca să se roage. Dacă ne gândim că Acela despre care vorbeşte evanghelistul este Fiul lui Dumnezeu, retragerea şi rugăciunea nu ar avea o foarte mare importanţă, deoarece El este în premanenţă împreună cu Tatăl şi nu se desparte niciodată de El. Aşadar, această afirmaţie se referă la noi oamenii, la caracteristica firii noastre de a se ruga, de a fi în comuniune cu Dumnezeu. Uneori suntem tentaţi să confundăm rugăciunea cu o înşiruire de cuvinte pe care le spunem pe de rost înaintea Sfintelor Icoane. Sfântul Siluan Atonitul auzind pe cineva că se roagă în felul acesta i-a spus că este doar la începutul rugăciunii sale. Aceasta este prin urmare prima treaptă pe care o împlinim ca şi credincioşi în Biserică. Mâtuitorul Hristos, atunci când S-a retras în pustie, depărtându-se de zarva şi de tumultul oraşului, a vrut să ne arate că rugăciunea este o comunicare directă cu Dumnezeu. Am putea asemăna aceast dialog intim şi personal cu cererile pe care copiii le îndreaptă către părinţii lor, însoţite de cele mai multe ori de lacrimi şi stăruinţă. Pornind de la acest exemplu ne îndreptăm către adevăratul model de rugăciune pe care trebuie să-l adoptăm în relaţia cu Dumnezeu. Cererea noastră trebuie însoţită de stătuinţă şi dacă vedem că Părintele încă nu şi-a revărsat darul Său cel bogat aupra noastre, atunci trebuie să-L rugăm cu lacrimi”, a spus IPS Irineu.
                După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Irineu a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru micuţul Rafael Brad, fiul părintelui Gheorghe Brad, slujitor la Biserica „Sfântul Petru Movilă” din Craiova.

Diac. Ioniţă Apostolache