17.08.2011 – Sfinţii Martiri Brâncoveni, cinstiţi în Mitropolia Olteniei: Hram la Mănăstirile Brâncoveni şi Hurezi

Relatari

 
Mănăstirile Brâncoveni, din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, şi Hurezi, din Arhiepiscopia Râmnicului şi-au sărbătorit ocrotitorii, marţi, 16 august. În cinstea acestui eveniment au fost organizate o serie de manifestări cu caracter comemorativ.

 

            Praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni a adunat sute de credincioşi în mănăstirile şi bisericile din Mitropolia Olteniei, care le poartă hramul. Evenimentul a fost marat în mod deosebit în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor unde au fost organizate mai multe manifestări dedicate Sfinţilor Martiri, ocrotitorii acestei zone. Sărbătoarea a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată la altarul de vară  al Mănăstirii Brâncoveni, de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Au participat: Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

            Spre seară, invitaţii au luat parte la o sesiune de cumunicări dedicate vieţii, operei şi jertfei Sfântului Constantin Brâncoveanu. Programul s-a încheiat printr-un recital de muzică bisericească.
 Hram la Mănăstirea Hurezi

            În Arhiepiscopia Râmnicului, praznicul Sfinţilor Brâncoveni a fost marcat la Sfânta Mănăstire Hurezi, ctitoria marelui domnitor muntean. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţul Mănăstirii Cozia şi Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului. După slujbă părinţii slujitori au săvârşit Parastasul ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor sfântului aşezământ. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al mănăstirii.
        La fianal, părintele Exarh a rostit un cuvânt de învăţătură în care a elogiat viaţa şi martiriul voievodulului Constantin, a celor patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache.
            În anul 2007 la Mănăstirea Hurezi s-a semnat „Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi”. Studiul ştiinţific care însoţeşte acest document a fost realizat de Academicianul Radu Ştefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucuresti şi membru al Academiei Române.

Diac. Ioniţă Apostolache

Arhid. Ioan Liviu Găman