24.08.2011 – Simpozion pe teme istorice la Stejarii de Gorj: Caimonii, strămoșii îndepărtați ai Hurezanilor

Relatari

 
Ziua de 23 august a reprezentat pentru gorjenii din comuna Stejari un prilej de a cunoaște rădăcinile și credința strămoșilor, de a descoperi un popor îndepărtat, zugrăvit în documentele istorice sub numele de „caimoni”. 

Simpozionul, intitulat sugestiv „De pe Plaiuri Caimone” a fost organizat de Asociația „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea gorjeană Hurezanii de Jos, în colaborare cu Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a Județului Gorj, Consiliul Județean Gorj, Mitropolia Olteniei, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Stejari, Parohia Stejari-Hurezani. Evenimentul a cuprins două părți: „Istorie locală și tradiții” și „Gastronomie, îndeletniciri, meșteșuguri, ritualuri și obiceiuri”.
Deschiderea manifestărilor a fost făcută la ora 9,00, în satul Baloșani, de către primarul comunei Stejari, Ștefan Lupu. A urmat „Marșul amintirilor eterne”, între cele două monumente ale eroilor, existente în comuna gorjeană. Ziua a continuat cu un Parastas la Monumentul eroilor din Băcești. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei și părintele Iulian Mărgineanu, protoiereu al Protopopiatului Târgu Cărbuneşti. În amintirea eroilor „caimoni” din satul Piscoi, s-a săvărșit slujba Parastasului la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din vechiul sat, Hurezanii de Jos.
 
„Moșnenii”, străvechi locuitori ai plaiurilor gorjene
Sesiunile de comunicare s-au desfășurat la Școala generală cu clasele I-VIII din comuna Stejari. Întâlnirea a fost moderată de prof. Elena Motorga, organizatorul evenimentului. Au luat, pe rând, cuvântul Dinică Ciobotea, profesor la Facultatea de Istorie din Craiova și Toma Rădulescu, coordonator al Secției de istorie-arheologie din cadrul Muzeului Olteniei. 
Invitații au adus în atenție câteva pagini din istoria acestei zone, au evidențiat prototipul „moșnenilor”, locuitori pe aceste meleaguri, cu tradițiile și obiceiurile lor, dar și personalități marcante din Istoria Bisericii gorjene.
Evenimentul desfășurat pe 23 august a urmărit să scoată la lumină modul de viață străvechi al băștinașilor, care au lăsat în urma lor o toponimie bogată, după cum relatează prof. Elena Motorga, președintele Asociației „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Hurezanii de Jos: „Întâlnirea de astăzi a avut scopul de a cunoaște comunitățile actuale, considerate ca urmași ai acestor Caimoni, care au trăit spre sfârșitul neoliticului și începutul Epocii metalelor”.
Părintele consilier cultural Claudiu Porneală, delegat din partea Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.

Marinela Porneală